Hlavní obsah

Spyrův údajný komplic byl nalezen mrtev

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze 10 v Záběhlicích byl ve čtvrtek nalezen mrtev český lobbista a podnikatel Tomáš Kejla, který byl v květnu spolu s polským lobbistou Jackem Spyrou obviněn z pokusu o podvod na majitele Agrofertu Andreje Babiše. Informace Práva potvrdila Kejlova Věra Smiřanská s tím, že mrtvolu jejího klienta našla jeho dcera. Spyra chce požádat o policejní ochranu.

Článek

"Je to tragická událost. Pan Kejla chtěl, aby zastavili jeho trestní stíhání v jeho věci, určitě ale nechtěl, aby to dopadlo takhle. Podle mě to sebevražda nebyla," uvedla advokátka.

Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan Právu potvrdil, že mrtvé tělo patří muži jménem Tomáš Kejla, s českým lobbistou se shoduje i věk a místo bydliště. Podle prvotního ohledání zemřel Kejla náhle ze zdravotních důvodů. Policie nařídila soudní pitvu. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká nevyloučila ani variantu násilné smrti.

Spyra: bylo mi řečeno, že měl rozbitou hlavu

"Jsem z toho v šoku. Doslova na mrtvici. Bylo mi řečeno, že měl Kejla mít rozbitou hlavu, ale nemám to potvrzené. Přesto se bojím stále víc o svůj život," byla první reakce Jacka Spyry, který s Kejlou spolupracoval. "Pochybuji, že by zemřel na infarkt, podle mě byl fyzicky zdravý," dodal.

Advokátka Klára Slámová Právo informovala, že její klient Spyra vzhledem k nevyjasněným okolnostem Kejlovy smrti požádá ještě během páteční noci o policejní ochranu.

Jejich kauza se blíží ke konci. Spyra sám upřesnil, že si ho policie pozvala na konec listopadu. "Nevím, co mám dělat, zda mám vůbec chodit na policii po tom, co se teď stalo Kejlovi," doplnil Spyra.

Kejla málem zemřel už v červenci

V ohrožení života se Kejla ocitl už letos v červenci, kdy měl nehodu na motocyklu. MfDnes napsala, že Kejlu na motocyklu vytlačila do příkopu v protisměru jedoucí dodávka, která v zatáčce najela na druhou stranu silnice. Policii při vyšetřování nehody prý zarazilo, že auto nenechalo na místě činu žádné brzdné stopy.

Kejla před několika týdny v rozhovoru pro Právo uvedl, že je bez práce a bez prostředků. Sám Spyra řekl, že mu Kejla dlužil přes tři sta tisíc korun a že polský lobbista není jediným věřitelem.

Kejla měl údajně brát antidepresiva. Policie bude prověřovat i verzi o sebevraždě.

Kauza Babiš

Kejla byl spolu se Spyrou na konci května obviněn z pokusu o podvod. Podle obžaloby měli  obapožadovat po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi úplatek 10 miliónů korun za to, že mu zajistí, aby nebyl popotahován a kriminalizován v souvislosti s vyšetřováním údajné korupční kauzy Unipetrol v Polsku, a zařídí, aby na Babiše nebyl vydán eurozatykač.

Spyru a Kejlu policie podezřívá z podvodu, protože prý slibovali za peníze něco, co nemohli splnit. Oběma hrozilo až 12 let vězení. Spyra skončil na nějaký čas ve vazbě, Kejlu hned na druhý den pustili na svobodu.

Kejla tehdy přiznal, že se společně s polským lobbistou zúčastnil několika jednání, ale netušil prý, že jde o nějaký nezákonný pokus získat od Babiše peníze. Při posledním výslechu policii navrhl, aby zastavila jeho stíhání, protože pracoval pouze jako prostředník mezi Spyrou a Babišem.

Aféra kolem privatizace Unipetrolu

:: Babišův Agrofert byl jedním z uchazečů o privatizaci Unipetrolu, který nakonec získal polský koncern PKN Orlen. Okolnosti privatizace a podezření z korupce vyšetřovali čeští i polští kriminalisté.

:: V ČR dění kolem Unipetrolu rozvířila nahrávka skryté kamery, na které si měl někdejší šéf kabinetu bývalých premiérů ČSSD Zdeněk Doležel říct o pětimiliónový úplatek za to, že doporučí a dostane "zpět do hry" o Unipetrol společnost Seta, za kterou lobboval Jacek Spyra.

:: Seta, na kterou měl údajně úzké vazby podnikatel Tomáš Pitr, bojovala se společností Agrofert o to, kdo se stane po prodeji Unipetrolu polskému koncernu českým partnerem Orlenu. Pro kauzu se vžilo označení "pět na stole v českých".

:: Babiš požaduje v arbitráži po PKN Orlen 22 miliard korun za to, že mu firma jednostranně vypověděla spolupráci. Babiš jí původně pomohl vybojovat privatizaci Unipetrolu, za to měl slíbeno, že za výhodných podmínek dostane od Poláků pět chemiček patřících Unipetrolu. To ale Poláci nedodrželi.

:: Podle policie mohl chtít Spyra Babiše zdiskreditovat.

Zdroj blízký vyšetřování doplnil, že v případu skutečně figuruje ještě třetí osoba, která měla se Spyrou a Kejlou spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobkyně požaduje pro Spyru vazbu

Státní zástupkyně ve středu navrhla poslat obviněného polského lobbistu Jacka Spyru do vyšetřovací vazby. Jeho údajný komplic a rovněž trestně stíhaný český...

Výběr článků

Načítám