Hlavní obsah

Soud udělil vařičům pervitinu vysoké tresty

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát Krajského soudu v Hradci Králové odsoudil k deseti a k osmi letům vězení Richarda Mühlbauera (34) a Michalu Pražákovou (25) za to, že minimálně od roku 2005 ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, v obci Barchůvek na Královéhradecku či ve volné přírodě vařili pervitin.

Článek

Vyhlášení verdiktu vyhnalo oběma obžalovaným slzy do očí a okamžitě si podali odvolání, byť podle zákonné sazby jim za výrobu pervitinu hrozilo až dvanáct let. 

"Částečně jej užívali pro sebe, částečně jej prodávali a tím si opatřovali prostředky k obživě," prohlásil při odůvodnění rozsudku předseda senátu Jiří Vacek. Znalci spočítali, že cena vyrobené drogy se přiblížila sumě 1,3 miliónu korun. Jako hlavní materiál obžalovaní používali lék Nurofen, který je v lékárnách běžně k dostání.

Pervitin vyráběla výhradně Pražáková, matka dvouměsíčního syna. Přesto k ní byli soudci shovívavější, neboť je dosud netrestaná, ke své vině se spontánně přiznala a projevila účinnou lítost. Znalci jí také přiznali vysokou šanci na nápravu.

Policisté zajistili důkazy

Mühlbauer, který pro umístění varny poskytoval prostor a na nákup Nurofenu peníze, tak bezúhonný není, už má z minulosti za sebou odsouzení a jeho projevenou lítost hodnotili soudci nejednoznačně.

"Je otázkou, jestli lituje spíše sebe, nebo toho, co spáchal," konstatoval soudce Vacek s tím, že muž se přiznal jen částečně a hlavně pod tíhou důkazů.

Dvojice byla zatčena speciální policejní jednotkou letos 19. března. Při domovních prohlídkách pak policisté zajistili důkazy, svědčící o tom, že dvojice vyráběla drogu ve velkém. Našel se i sešit, kam si Pražáková zapisovala jména odběratelů, kteří jí dlužili za dodanou drogu.

"To byl hlavní podklad pro zjišťování osob, s nimiž obžalovaní obchodovali. Neděláme si však iluze, že se policii podařilo zjistit veškeré vyrobené množství pervitinu. Soud je přesvědčen, že ho bylo mnohem víc, než se podařilo prokázat," řek Vacek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám