Hlavní obsah

Nájemná vražda Ukrajince z podsvětí je před soudem

Právo, pko
BRNO

Zajímavá společnost ze znojemské galerky se sešla v pondělí před Krajským soudem v Brně, který projednával případ nájemné vraždy. Žalobkyně z podílu na ní viní tři muže. Milan Novotný měl na podzim 2004 vylákat Ukrajince Vasila Kalugina do svého domu v Žeroticích na Znojemsku a tam ho dvěma výstřely do hlavy usmrtit. Petr Kuřitka údajně předal Novotnému zbraň, kterou obstaral od třetího obžalovaného, Bajrama Pireciho.

Článek

Všichni obžalovaní působili před soudem velice aktivně a vehementně popírali svoji vinu na vraždě. Novotný se sice přiznal, že střílel, ale tvrdí, že šlo o nutnou obranu. "Kuřitka mi dal den před tou událostí zbraň a řekl mi, že se mě Kalugin chystá zabít, buď prý já nebo on, jiná varianta není," prohlásil Novotný.

Obchody s víny a svíčkami

Kalugina pod záminkou prodeje pneumatik pak vylákal na dvůr svého domu. "Už odcházel a já se ho zeptal, jestli je pravda, že mě chce zabít. On se otočil a měl v ruce nůž, tak jsem vystřelil," popsal svou verzi událostí Novotný přezdívaný v podsvětí "Blonďák".

Druhá verze ale tvrdí, že Ukrajinec byl popraven na objednávku znojemského podsvětí, konkrétně Pireciho, který měl za odstranění svého konkurenta zaplatit Novotnému 300 000 korun. "Vasil byl můj kamarád, měli jsme peníze v obchodech s archivními víny a voňavými svíčkami," dal pak nahlédnout do své podnikatelské činnosti Kuřitka, muž s vizáží boxera těžké váhy.

Tělo zavražděného se podařilo objevit až letos v březnu poté, co policie získala nové informace ke kauze. Policejní pes našel jeho hrob na Novotného zahradě.

Protože ostatky byly již ve velmi špatném stavu, byla Kaluginova totožnost prokázána až za pomocí počítačové techniky pomocí superprojekce - nalezená lebka byla srovnána s fotografiemi mrtvého. Proces bude pokračovat výslechy znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám