Hlavní obsah

Školáci padělali bankovky a kupovali za ně bonbóny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Partě nezletilých školáků z Klatovska se podařilo přelstít několik místních obchodníků. V jejich krámcích nakupovali limonády, bonbóny a další laskominy za falešné bankovky, které doma na počítači vyrobil jeden z nich.

Článek

Podle zdroje Práva udali bez problému nejméně čtyři padesátikorunové bankovky. Klec spadla v obchodě s potravinami Jaroslava Klasny, který padělky odhalil a na případ upozornil policii.

"Volaly mi prodavačky, že nějací kluci platili papírovou padesátkou, na které byla rozpitá barva. Když jsme přijel do krámu, vzal jsem si do ruky ještě další dvě padesátikoruny, kterými školáci platili, a podrobně je začal zkoumat.

Byly tištěné na kvalitním papíře, podle hmatu se daly jen obtížně rozpoznat od originálu. Když jsem se ale ne ně podrobně podíval, zjistil jsem, že na nich chybí některé ochranné prvky jako například přerušovaný stříbrný proužek uprostřed," uvedl majitel obchodu. Sám by se ani nedivil, kdyby je pokladní v tom fofru v obchodě klidně strčila do kasy, aniž by si čehokoliv podezřelého všimla.

Hoši, kteří si chtěli za falešné peníze v obchodě Klasny nakoupit, zatím čekali venku, kde je hlídala prodavačka do doby, než se celá věc vysvětlí. "Když jsem se jich na to ptal, říkali, že se jim ty bankovky zdály také divné. Tvrdili, že jim je vrátil vietnamský prodavač, u kterého platili vyšší bankovkou. Naložil jsem je do auta a odvezl na služebnu městský strážníků, kteří zavolali policii," dodal Klasna.

Kriminalisté zjistili, že 14letý školák vyrobil doma na počítači deset těchto bankovek. Některé zajistili a odeslali na expertízu do České národní banky. Policisté s ohledem na nízký věk pachatele nechtějí k případu sdělovat podrobnosti. Je však jasné, že za padělání peněz nebude hoch trestně stíhán. Pokud by se toho dopustil dospělý člověk, hrozilo by mu až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám