Hlavní obsah

Vandal přimaloval brýle sv. Vojtěchovi na vzácné fresce

– HORAŽĎOVICE
Právo, pab

Policisté z Klatovska pátrají po neznámém vandalovi, který v Horaždovicích poničil vzácnou fresku z 19. století zdobící obvodové zdi kaple v centru města. Černou lihovou fixou domaloval brýle postavě sv. Vojtěcha. Freska o rozměrech 2,5 krát 1,3 metru byla rekonstruována před pěti lety. Radnice odhaduje náklady na odstranění "malůvky" na několik tisíc korun.

Článek

"Lihový fix jde do hloubky, takže projde celou malbou. Vrátit fresku do původního stavu půjde za použití speciální chemické metody, pomocí které se nežádoucí barva vytáhne. To může trvat i několik dní," řekl restaurátor Jindřich Šlechta, který na poničenou fresku zpracovával odborný posudek.

Postava sv. Vojtěcha je ve výšce přes tři metry.  Pachatel se na úroveň obličeje dostal po kamenném zábradlí. Na své dílo ale neměl příliš času, neboť kaple je umístěna na frekventovaném místě v památkové zóně města, ovšem mimo dosah bezpečnostních kamer. "Protože případů vandalismu na památkách ve městě přibývá, chceme stávající kamerový systém rozšířit,|" uvedla starostka  Horažďovic Jindřiška Jůdová. 

Vandalovi hrozí trestní stíhání za poškozování cizí věci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám