Hlavní obsah

Doprava: sedm set tisíc řidičáků se poštou posílat nebude

Právo, Jiří Novotný, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nápad ministerstva vnitra (MV), aby motoristé mohli žádat o výměnu řidičského průkazu poštou, se nelíbí ministru dopravy Aleši Řebíčkovi (ODS). Jeho mluvčí Karel Hanzelka Právu dokonce včera řekl, že na 99 procent se nic poštou posílat nebude.

Článek

Nápad s poštou podle něj neřeší třeba poměrně časté případy, kdy žadatel přiloží k žádosti fotografii s nesprávným rozměrem nebo udělá ve formuláři chyby. Není také jasné, kdo by platil náklady na stovky tisíc dopisů. Zda ministerstva vnitra a dopravy, obecní úřady či by si to na svá bedra vzala Česká pošta.

V ČR nyní jezdí přes 717 tisíc řidičů se starými řidičáky, které letos 31. prosince pozbudou platnosti a dopravním úřadům hrozí, že v závěru roku nezvládnou nápor žadatelů. Povinná výměna se týká všech řidičáků vydaných od 1. července 1964 do konce roku 1993. Místo nich motoristé dostávají nový řidičský průkaz se znakem Evropské unie.

Například v minulém týdnu bylo v celé ČR vyměněno jenom 16 778 řidičáků, pětkrát méně, než by bylo potřeba, aby se to do konce roku stihlo. Podle MD lze o výměně řidičáků prostřednictvím pošty seriózněji uvažovat až v příštích etapách.

Maximální pokuty hned nebudou

Výměnu řidičáků zajišťuje pražský magistrát a 206 úřadů obcí s rozšířenými pravomocemi. Je bezplatná a daný úřad má po podání žádosti dvacet dnů na vydání nového dokumentu. Jestliže motorista nechce čekat, zaplatí 500 korun a lhůta se zkrátí na pět dnů.

Když řidič vše ve stanoveném termínu nestihne, riskuje pokutu. "Policisté mohou jízdu s propadlým průkazem vyřešit domluvou nebo přestupek postoupit do správního řízení, v němž je pokuta 1500 až 2500 korun," upřesnil Hanzelka.

Od příslušného úřadu by řidič mohl po Novém roce dostat pokutu až 30 tisíc korun. MD ale už požádalo všechny úřady o shovívavost vůči řidičům, hrozí jim tak maximálně tisícikorunová sankce. Pražský magistrát se rozhodl nepokutovat vůbec.

Jasno má být v úterý

"Ministerstvo vnitra obeslalo obce s rozšířenou působností a ony měly do pondělí do osmnácté hodiny dát vědět, zda na to přistoupí. Jasno bude v úterý," řekl v pondělí v souvislosti s návrhem zasílat nové řidičáky poštou Právu Vladimír Řepka z tiskového odboru MV. Kdyby obce řekly ano, občané ušetří cestu na úřad.

"Ministerstvo dopravy a ministerstvo vnitra by pak sestavily seznamy řidičů, kteří si ještě o nové řidičské průkazy nepožádali a končí jim jejich platnost 31. 12. 2007. Úřady by následně rozeslaly dopisy s předvyplněnou žádostí.

Zájemce by si poté nechal u notáře ověřit svůj podpis a poslal by vše s fotkou na úřad. Ten by to vyřídil a poslal vyrozumění, až by byl dokument hotový," popsal Řepka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám