Hlavní obsah

Psi, kteří umějí hledat pirátská CD, zasahovali v Česku

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trhovce v českém pohraničí o víkendu zaskočily dvě fenky Lucky a Flo ze Severního Irska. Jsou to totiž jediní psi na světě vycvičení k vyhledávání CD a DVD nosičů a při dvou raziích v Česku odhalili tisíce nelegálních disků s filmy a hudbou.

Článek

Na pozvání České protipirátské unie (ČPU) je k nám přivezla organizace MPA, která po celém světě reprezentuje zájmy amerických filmových studií.

O víkendu se psi zúčastnili dvou razií v příhraničních tržnících. Při první v obci Svatý Kříž u Chebu fenky odhalily tři stánky s pirátskými nosiči a dvě zásobovací auta. "Úspěšnější byla druhá akce, kde v tržnici Kravín v obci Strážný Lucky a Flo označily celkem 10 stánků, v nichž celníci později zabavili zhruba 17 tisíc nelegálních disků s filmy a hudbou," řekla ředitelka ČPU Markéta Prchalová.

Odměna na psí hlavy

Lucky a Flo předvádějí své schopnosti po celém světě. V Malajsii pomohly za půl roku odhalit celkem 1,88 miliónu pirátských disků. Místní mafie údajně na hlavu obou psů vypsala odměnu 25 tisíc dolarů. Naproti tomu malajské orgány psům udělily vyznamenání a objednaly si výcvik dalších dvou pátračů. Ten přijde zhruba na 20 tisíc dolarů.

"K výcviku se hodí zhruba jeden pes z dvaceti. Výcvik první dvou psů trval osm měsíců," řekl psovod a vyšetřovatel MPA Dave Mayberry. Vycvičení psi neomylně rozpoznávají polykarbonáty a další chemikálie specifické pro optické disky.

Pirátství je v České republice na vzestupu a ČPU odhaduje způsobenou škodu jen za minulý rok na miliardu korun. Proto by Prchalová chtěla, aby i čeští celníci měli k dispozici několik takto vycvičených psů. Vedoucí programu kynologie Generálního ředitelství cel Martin Veverka k tomu řekl: "Pokud by ze strany našeho vedení byl o takové psy zájem, vycvičit bychom je zvládli."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám