Hlavní obsah

Kauzu Čunek odskákal vrchní žalobce Ištvan

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v pátek skončil kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka ve své funkci. Odvolací dekret mu osobně ještě dnes doručil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Podle informací Práva tak učinil na popud nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Článek

"To jste se dozvěděl dobře, že končím. Důvody jsou takové, že ministr a Nejvyšší státní zastupitelství nebyli spokojeni s tím, jak Vrchní státní zastupitelství v Olomouci postupovalo v kauze Čunek, zejména pokud jde o úniky informací a mediální přestřelky mezi některými státními zastupitelstvími. Rovněž se jim nelíbil dohled, jaký jsme vedli nad Krajským státním zastupitelstvím v Brně, které na případ pana Čunka dohlíželo," řekl Právu bez dalších podrobností sám Ištvan. Bližší informace prý sdělí příští týden, a to zřejmě na tiskové konferenci.

Ištvan uvedl, že měl v uplynulém období řadu signálů, a to i z médií, že by mohl být odvolán. V pátek však odmítl sdělit, jestli si je vědom jakéhokoli pochybení v Čunkově případu. "Můžu však uvést, že jsem hrdý na své kolegy v úřadu, kteří se mnou na té kauze spolupracovali. Víc k tomu nemám co říci," dodal Ištvan.

O svém odvolání prý ještě bude v pondělí hovořit s Veseckou, která mu prý zatím podrobnější důvody nesdělila.

Práci olomouckého zastupitelství kritizoval Salichov

Když jihlavský okresní žalobce Arif Salichov v srpnu vysvětloval, proč zastavil trestní stíhání Čunka, neodpustil si ostrou kritiku svého předchůdce z Přerova Radima Obsta. Zároveň se ale pustil i do olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Doslova řekl: "Překvapivě jsem zjisti, že večer před mou tiskovou konferencí pan náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Igor Stříž už mé rozhodnutí o zastavení stíhání pana Čunka řekl médiím. Já jsem ho tím nepověřil, nemá k tomu žádné oprávnění a doufám, že jeho počínání nezůstane bez následků."

Jestli byla i tato záležitost jedním z důvodů odvolání Ištvana není jasné. Vesecká ani Pospíšil v pátek nebrali telefon, a k věci se tedy nevyjádřili.

Salichovova kritika poté vyvolala ostré mediální přestřelky mezi Přerovem a Jihlavou.

Olomouc měla zklidnit Brno a Jihlavu

Olomoucké vrchní státní zastupitelství bylo tím, které mělo uklidnit konflikt brněnských a jihlavských žalobců s jejich kolegy z Ostravy a Přerova. Ti se přeli o to, kdo z nich postupoval či nepostupoval v případu Jiřího Čunka správně a zákonně. Samo však v kauze Čunek prakticky nerozhodovalo.

Když totiž jihlavský okresní žalobce Arif Salichov v srpnu zastavoval Čunkovo trestní stíhání, neodpustil si kritiku svého přerovského předchůdce Radima Obsta. Obstova nadřízená Jana Staňková si to však nenechala líbit a podala na Salichova kvůli jeho výrokům stížnost.

Tu odložil pro změnu Salichovův nadřízený brněnský krajský žalobce Petr Coufal jako nedůvodnou s tím, že Salichov žádný zákon ani etiku nepřekročil.

Staňkové to ale nestačilo a obrátila se na vrchní žalobce v Olomouci, kteří se museli tvrzeními Salichova rovněž zabývat. Jak jejich přezkum dopadl, to zatím není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám