Hlavní obsah

Kulínského jsem se bála, tvrdí bývalá sboristka

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Ve čtvrtek pokračovalo líčení v případu sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského. Mladší sestra bývalé manželky obžalovaného Bohumila Kulínského u soudu v Hradci Králové uvedla, že měla ze sbormistra obavu, a proto se nikomu nesvěřila s tím, že jí Kulínský osahával v době, kdy jí bylo teprve dvanáct let. I ona zpívala v Kulínského sboru, a to od svých pěti let do 18 let.

Článek

"Moje sestra Margita měla s Kulínským vztah, patřil do rodiny, všude mě brali sebou. Asi ve dvanácti letech jsem doma stonala a on za mnou přišel. Přisedl si ke mě, sahal mi mezi nohy i jinam.

Ujišťoval mě, že na tom není nic špatného. Byla jsem v šoku, nečekala jsem to od tak blízkého člověka. Nikomu jsem to neřekla mimo jiné i proto, že bych tím sestře zničila vztah.

Později, to už mi bylo patnáct, mě na jednom soustředění zavedl do svého pokoje a tam mezi námi došlo k pohlavnímu styku," vypověděla a připustila, že Kulínský na ní při tom žádný fyzický tlak nevyvíjel.

"Ale nedokázala jsem se vzepřít, jen jsem si to odležela a byla jsem ráda, že to mám za sebou," řekla.

Později se svěřila příteli

Později se odhodlala svěřit tehdejšímu příteli, který to okamžitě oznámil její matce a ta to řekla své starší dceři, Kulínského manželce.

"Sestra z toho byla v šoku a okamžitě se od něho odstěhovala. Ale měla ho pořád ráda, nechtěla jej tahat po soudech, proto jsme to nehlásily. Trestní oznámení podal až později sestřin druhý muž, který je dětský psycholog," uvedla.

"Jako dítě jsem Kulínského měla ráda, pak jsem jej obdivovala jako umělce. Jako člověka jsem se ho ale bála, někdy lidem ubližoval," dodala třicetiletá žena.

Některé dívky viděly v Kulínském kult osobnosti

Její tehdejší přítel do protokolu uvedl, že prostředí sboru, které poznal během vztahu s Jarmilou, bylo pro něho naprostou záhadou. "Jak ty holky o Kulínském mluvily, to mi připadalo jako kult osobnosti. Já jsem se věnoval spíše sportu než umění, ale něco takového jsem nezažil," citoval předseda senátu Miloslav Ježek jeho výpověď z přípravného řízení.

Osahával dívky na intimních místech

Další poškozené soudu popisovaly, jak je Kulínský osahával na různých intimních místech či nutil, aby mu ve vířivce hladily vnitřní strany jeho stehen.

Jedna z dívek ale připustila, že i když jí to nebylo příjemné, žádné duševní trauma jí to nezpůsobilo.

"Už jsem to z paměti vytěsnila, je to pryč. Stále si ho vážím jako muzikanta, hodně pro mě udělal, bez něho bych se asi nedostala ke studiu zpěvu na vysoké škole," prohlásila.

Výslechy bývalých členek sboru má soud naplánovány do 13. listopadu, poté se líčení bude zřejmě odročovat. Kulínský čelí žalobě ze zneužívání 49 sboristek a v případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Matka Kulínského nechápe výpovědi sboristek

Výslechem Blanky Kulínské, matky bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, obžalovaného ze zneužívání členek souboru, pokračovalo v úterý...

Výběr článků

Načítám