Hlavní obsah

Za vraždu mladíka dostali 13 a 15 let za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud uložil ve středu v odvolacím jednání tresty za vraždu šestnáctiletého mladíka. Ladislav Škrob stráví ve vězení definitivně třináct let, Ondřej Roth ještě o dva roky více. Vrchní soud tak v případě Skroba zmírnil srpnový verdikt ústeckého krajského soudu, který poslal do vězení oba muže na patnáct let.

Článek

U Rotha ponechali soudci původní výši trestu. Proti středečnímu rozhodnutí již není možné se odvolat, jedinou možností pro odsouzené je případné dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle spisu muži koncem března letošního roku vylákali svého kamaráda na odlehlé místo. V parku v Klášterci nad Ohří mu slibovali kouření marihuany. Štrob však mladíka na místě pobodal, ten druhý den zemřel v nemocnici.

Mladíka vylákali na kouření marihuany

Podle žalobce vraždu vymyslel Roth, který věděl, že bratr jejich kamaráda má doma uložené peníze. Muži mladíkovi po vraždě sebrali klíče, které se posléze při vyšetřování našli u Rotha. Štrob se před soudem k vraždě doznal. Tvrdil, že ho k tomu navedl Roth, který jej dlouhá léta šikanoval. Roth naopak veškerou vinu popřel a řekl, že vše spáchal Štrob sám.

Krajský soud dal za pravdu obžalobě, která navrhovala původně čtrnáctiletý trest. Soudci dokonce rozhodli o patnáctiletém pobytu za mřížemi, tedy o maximální hranici stanovené zákonem.

Parazitoval na úkor jiných

Soudce Ondřej Peřich v odůvodnění rozsudku řekl, že u Rotha nenašel téměř žádnou polehčující okolnost. Podle předsedy senátu se "poflakoval a parazitoval" na úkor jiných a nad činem neprojevil lítost.

U Štroba soud sice shledal mnoho polehčujících okolností, ale zároveň to byl on, kdo šestnáctiletého mladíka dvakrát bodl. Soudce v odůvodnění uvedl, že i když se Štrob mohl Rotha bát, měl mnoho příležitostí si čin rozmyslet, napadaného na nebezpečí upozornit, nebo o plánu někomu říci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám