Hlavní obsah

Řidič autobusu způsobil nehodu, potrestán nebude

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Řidič plzeňských městských dopravních podniků Pavel Gottwald si může oddychnout. Soud v pondělí podmíněně zastavil jeho trestní stíhání za loňskou dopravní nehodu na křižovatce u Pietasů v Plzni, kterou jako řidič autobusu MHD svojí nedbalostí způsobil a při které se zranilo několik cestujících.

Článek

Pětapadesátiletému šoférovi hrozilo za obecné ohrožení až tři roky vězení. Soudce Libor Michalec své rozhodnutí zdůvodnil tím, že obžalovaný splnil všechny zákonné podmínky, proto podmíněné zastavení trestního stíhání. Státní zástupce si proti tomu podal na místě stížnost.

Mezi zraněnými i těhotná žena

Podle žalobce Gottwald za volantem autobusu linky č. 30 v červnu loňského roku vjel do křižovatky na červenou. Srazil se tam s lehkým nákladním vozidlem, které trefilo autobus do boku. Po nárazu nastala v autobusu panika. Někteří pasažéři byli pomláceni, pět z nich odvezla záchranka do nemocnice k ošetření s otřesem mozku.

Mezi zraněnými byla i těhotná žena a 10leté dítě. V autobuse cestovalo přibližně 25 lidí. "Vjeli jsme do křižovatky, viděl jsem, jak se do ní řítí z druhé ulice i náklaďák. Už jsem věděl, že to nezabrzdí. Tak jsem se instinktivně schoulil do uličky. Pak přišla rána," řekl tehdy Právu na místě nehody 61letý Stanislav Dischinger.

Po vynesení trestu rychle změnil názor

Řidič autobusu od začátku svaloval vinu na druhého řidiče. "Rozjel jsem se na zelenou," tvrdil dokola řidič autobusu. Jenže vyšetřování skončilo s opačným výsledkem. Policisté zjistili, že právě Gottwald se rozjel do křižovatky na červenou a navíc se přitom vybavoval se svojí známou, která stála u kabiny řidiče. To přiznal až poté, co mu soudce uložil trestním příkazem podmíněný trest a nechal mu sebrat řidičák na dva roky.

"Podal si proti tomu odpor a požádal o podmíněné zastavení trestního stíhání. U hlavního líčení se k vině doznal, učinil kroky k uhrazení škody zdravotní pojišťovně v souvislosti s ošetřením zraněných pacientů. Při rozhodování jsem vzal v úvahu také spoluvinu řidiče nákladního vozidla, který mohl včasnou reakcí střetu zabránit. Vůbec nebrzdil a nesnažil se ani řízení strhnout. Další polehčující okolností bylo kladné hodnocení obžalovaného zaměstnavatelem a jeho dosavadní bezúhonnost," uvedl Michalec.

Stížností žalobce, kterému se nelíbí, že řidič celou dobu lhal a přiznal se až pod hrozbou trestu, se bude nyní zabývat Krajský soud v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám