Hlavní obsah

Soud potrestal gangstery za pašování kokainu z Ekvádoru

Právo, Novinky, pno, apb
PRAHA

Pražský městský soud v úterý vynesl rozsudky nad gangem pašeráků kokainu z Ekvádoru. Někteří členové gangu jsou spojováni s kauzami kolem Davida Berdych a jeho údajného gangu, nebo kolem únosu otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře Lamberta Krejčíře.

Článek

Předseda trestního soudu Luboš Vrba odsoudil nepravomocně do vězení za pašování a přechovávání kokainu Jiřího Jokla, a to na 11,5 roku. Jaroslav Hejbala dostal desetiletý trest, Pavel Herlička tři roky podmíněně s pětiletým odkladem.

Alexandr Mucha je v kokainové kauze stíhán samostatně. Zbylých devět obžalovaných soud zprostil obžaloby z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek.

Kvůli nedovolenému ozbrojování uložil také jednoletý trest s podmíněným odkladem na tři roky nad Janem Andresem. Běla Obergruberová odešla od soudu s čtyřměsíčním trestem podmíněně odloženým na 1,5 roku, Zdeněk Voňavka dostal trest 1,2 roku podmíněně s tříletým odkladem.

V případu z roku 2001 dostal dvouletý trest s čtyřletým podmíněným odkladem také Zbyněk Pokorný, který byl shledán vinným z přechovávání padělaných bankovek.

Na místě se někteří právní zástupci odvolali, jiní využili lhůtu pro odvolání. Tu se rozhodl využít i státní zástupce. Kauza tak skončila po šesti letech.

Drogy za tři milióny korun

Podle obžaloby policie u tří kurýrů na jaře 2001 zajistila množství drogy v ceně pouličního prodeje okolo tří miliónů korun a odhalila další trestnou činnost gangu. Obžalovaní zorganizovali před šesti lety na jaře pašování kokainu z ekvádorského Quyaquilu.

Třináctičlenný gang čekal na verdikt několik let, jelikož se jeho údajní členové se soudnímu líčení vyhýbali. Někteří obžalovaní, advokáti a svědci totiž k soudu chodili jen sporadicky.

Kontakty s gangem Davida Berdycha

Hlavním obžalovaným v procesu byl Jan Andres. Ten od loňského listopadu čelí obvinění ze spoluúčasti na zmizení českotěšínského podnikatele Lamberta Krejčíře. Podivné kontakty měli i někteří z dalších obžalovaných.

Například Běla Obergruberová figurovala v některých kauzách únosů a loupeží gangu okolo Berdycha spolu s Norbertem Köhlerem, který nyní vykonává sedmiletý trest ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám