Hlavní obsah

V prodeji se objevily tisíce mobilů z vykradeného kamiónu

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koupit si v prodejně nový mobil ještě neznamená, že máme jistotu, že jsme nekoupili kradené zboží. Alespoň podle čtenářky Práva, která si v prodejně společnosti Mobilkuryr v Rumunské ulici v Praze 2 koupila nový mobil za deset tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Po uvedení mobilu Nokia N73 do provozu se jí po půl roce namísto volané osoby ozval operátor, který ji sdělil, že je mobil registrován jako kradený s tím, že se má obrátit na prodejnu, kde mobil koupila. A už se nikomu nedovolala.

"Byla to záhada. Mobil jsem nekoupila ani v bazaru nebo zastavárně. Řádně jsem ho koupila a zaplatila v řádné prodejně. Mám k dispozici účtenku a záruční list. O tom, že je mobil kradený, mě následně uvědomil i operátor z pevné linky," řekla Právu čtenářka. Postěžovala si, že nyní nemá ani mobil, ani peníze. Pracovníci společnosti provozující prodejnu v Rumunské si totiž mobil vzali. Údajně k opravě.

Případ řeší pražští kriminalisté

Po neúspěšném jednání o výměně kradeného mobilu za nekradený, nebo navrácení peněz, se čtenářka obrátila na policii. "Případ převzal vrchní inspektor Tomáš Berka v Praze-Modřanech. Řekl, že mobil pochází z vykradeného kamiónu a byl zablokován z podnětu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," poznamenala.

Sdělení Berka nepotvrdil. "Nemohu se k věci vyjádřit," odpověděl Právu.

Podle tiskové mluvčí policejního prezídia Pavly Kopecké ÚOOZ věc nešetří. "Zástupce ředitele ÚOOZ Hynek Vlas mně řekl, že se jeho útvar věcí nezabývá," upozornila mluvčí.

Podle zjištění Práva mají případ v rukou pražští kriminalisté.

"Mobil zajistil pražský odbor pro odhalování závažné obecné kriminality a pokračuje ve vyšetřování," potvrdil zjištění Práva pražský policejní mluvčí Ladislav Bernášek. Bližší informace o počtu zajištěných mobilů a počtu prodejen, kde byly kradené mobily prodávány, však nepodal.

Peníze vrátíme, ujišťuje prodejce

Co bude dál, není jisté. Pracovníci společnosti Mobilkuryr sice v pátek Právo ujistili, že peníze poškozené čtenářce vrátí. "Bude to do týdne," řekl Právu v pátek pracovník firmy Mobilkuryr Bílek. Čtenářka však o tom neví. "Nevyrozuměli mě, že mi vrátí peníze a kdy," odpověděla v pondělí Právu poškozená.

V prodejnách mobilů tvrdí, že kradené mobily na trh neumisťují. A to i prodejně v Rumunské ulici. "Žádné kradené mobily neprodáváme a neprodali jsme. To je otázka pro firmy, co nám mobily dodávají," řekl Právu jeden z pracovníků prodejny v Rumunské ulici. Rozhodně však odmítl uvést dodavatele.

 "Obraťte se s tím na majitele společnosti pana Raimunda Pelíška," řekl, ale odmítl uvést jakýkoli kontakt.

Naběhnout si mohou tisíce kupců

"Zřejmě jde o rozsáhlou trestnou činnost. Zda ji páchají jen dodavatelské firmy, bude třeba došetřit. Poškozeno může být několik tisíc osob. Kamión totiž zcela jistě přepraví náklad s nejméně patnácti tisíci mobily," poznamenal kriminalista seznámený s případem. Ale ani on neuvedl, kolik lidí o mobil přišlo jen proto, že jim někdo v legální kamenné prodejně prodal kradený a přitom zcela nový aparát. "To musí být s ohledem na šetření zatím utajeno," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie bude blokovat kradené mobily

Po dlouhých letech se zákazníci mobilních operátorů konečně dočkají tzv. blacklistů, tedy seznamů kradených telefonů, u kterých může policie na požádání...

Výběr článků

Načítám