Hlavní obsah

Matka zemřelé dívky vysoudila sto tisíc

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Město Holice na Pardubicku má zaplatit Vlastě Balážové sto tisíc korun jako odškodnění za to, že při dopravní nehodě, kterou zavinil bývalý starosta města Ladislav Effenberk (ČSSD), zahynula její šestnáctiletá dcera.

Článek

V pátek o tom rozhodla samosoudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Věra Adámková. Balážová se původně domáhala sumy 1,5 miliónu. "Tato částka je ve srovnání s jinými podobnými případy nepřiměřená," konstatovala soudkyně. Nařídila však holické radnici, aby Balážové uhradila náklady na znalecké právní zastoupení a soudní výlohy.

Effenberk, který je dnes v Holicích místostarostou, nechtěl výrok soudu komentovat. "V pondělí se sejde rada města a poradíme se, jak se k tomu postavíme," řekl Právu.

Předloni v květnu nedal Effenberk se služebním autem na křižovatce mezi obcemi Hamry a Sázava v okrese Žďár n.S. přednost motocyklistovi. Při srážce byla smrtelně zraněna spolujezdkyně, dcera Vlasty Balážové, Miroslava.

Effenberk byl žďárským soudem uznán vinným z ublížení na zdraví a odsouzen k pokutě. Včetně náhrady škody a soudních výdajů zaplatil 130 tisíc korun. Mírný trest dostal proto, že v jeho prospěch svědčily polehčující okolnosti, například že dvacetiletý motocyklista, který ve chvíli tragédie dívku vezl, neměl potřebné řidičské oprávnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám