Hlavní obsah

Před soudem za vraždu manželky

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Třiatřicetiletého Radka Chaloupku z Rožmitálu na Náchodsku letos v dubnu vykázala policie na deset dní z jeho domu kvůli týrání manželky. Náchodský soud následně vykázání prodloužil. Ve středu 20. června Chaloupka svou o tři roky mladší ženu zavraždil. Za to mu hrozí až patnáctileté vězení.

Článek

Podle spisu na zahradě u domu svou manželku dvanáctkrát bodl nožem a pak jí prořízl hrdlo. Způsobil jí mnohočetná zranění trupu a končetin, a přivodil jí tím smrt vykrvácením. Muž se pak skrýval a nenašel jej ani policejní vrtulník či služební psi. Po čtyřech dnech ho hlídka cizinecké policie objevila nedaleko místa činu na střeše jednoho statku.

Žena se s ním chtěla rozvést

Královéhradecký Krajský soud nyní zkoumá, co tragédii předcházelo. Z Chaloupkova výslechu vyplynulo, že manželka se s ním chtěla rozvést. "Už na začátku roku se začala chovat odtažitě. Měla vztah s mladším mužem, ale tvrdila, že to není nic vážného. Nejprve jsem rozvod odmítal hlavně kvůli dětem, ale pak jsem jí řekl, že když tedy chce, ať si jde. Ale děti že budu chtít do své péče," vypověděl obžalovaný.

Tvrdil, že jeho vykázání ze společné domácnosti bylo nespravedlivé, pouze na základě výmyslů jeho ženy. V osudný den chtěl prý s manželkou promluvit o tom, jestli by se jejich manželství nedalo ještě zachránit.

Komunikace přes právníky

"Všechno se řešilo přes právníky, ale já jsem s ní chtěl hovořit osobně. Přijel jsem k domu a počkal jsem, až vyjde ven. Ale ona začala vyhrožovat policí, nechtěla se se mnou vůbec bavit," řekl.

Přitom měl v ruce nůž. "Chtěl jsem jí jen pohrozit," uvedl. Přiznal ale, že zbraň proti ženě použil. "Nepamatuji, co se pak dělo. Lituji toho, chtěl bych všechno vrátit zpět," dodal. O jejich děti ve věku čtyři a sedm let se nyní starají rodiče zemřelé ženy. Její matka soudu řekla, že se jí dcera v lednu svěřila, že už nevydrží manželovo psychické týrání.

"Vyslýchal ji, třeba i kvůli tomu, že chodí do zaměstnání a pracuje tam s muži. Brala antidepresiva, ale fyzické násilí tam nebylo," sdělila. Rozsudek se očekává v pátek, obžalovanému hrozí až patnáctiletý trest vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám