Hlavní obsah

Muž chtěl ženu jen potrestat, skalpaci nepřežila

– ZLÍN
Právo, Aleš Fuksa

Až doživotí hrozí hradišťskému šestačtyřicetiletému recidivistovi Svatopluku Blažkovi, známému spíše pod přezdívkou Sváťa. Ve středu stanul před senátem krajského soudu ve Zlíně, kde se zpovídal z dvojitého pokusu o vraždu z března letošního roku.

Článek

Sedmatřicetiletou Olgu Balážovou podle předsedy senátu Radomíra Koudely doslova skalpoval kuchyňským nožem. Zraněním žena na místě podlehla. Svému dočasnému spolubydlícímu a jinak bezdomovci Ladislavu Baluchovi způsobil vážná zranění s mnohačetnými zlomeninami po celém obličeji.

Před vraždou mohl být vykázán

Vraždě se však dalo předejít, a to kdyby dlouholetá Blažkova družka Mária Sokolová souhlasila s jeho desetidenním vykázáním z domu. Dva dny před masakrem se totiž dopustil domácího násilí, své partnerce po ostré hádce ukousl článek prstu.

"Mám ho stále ráda, i když jsem trpěla. Tehdy jsem s jeho vykázáním skutečně nesouhlasila," uvedla ve středu pro Právo Sokolová. Blažek tak vraždil jen několik hodin po propuštění z cely předběžného zadržení.

Věděl jsem, že se něco stane

"Věděl jsem, že se něco stane, nebylo mi dobře, potřeboval jsem psychicky pomoci. Proto jsem požádal Olgu Balážovou, zda by se mnou nešla domů. Doma jsme si i s Ladislavem Baluchem dali víno, ale moc mi nechutnalo. Odešel jsem proto do hospody na pivo. Když jsem se vrátil, spatřil jsem Balucha na posteli a Olga držela jeho ztopořený úd. Moc mě to naštvalo, proto jsem oba propleskl," uvedl před soudem Blažek.

Na připomínku předsedy senátu, že ženu doslova skalpoval kuchyňským nožem, recidivista tvrdil, že ji chtěl pouze potrestat. "Vzal jsem si malé nůžky a chtěl Olze ostříhat vlasy. Pak jsem měl v ruce i kuchyňský nůž, ale ona se bránila," sdělil soudu. Oběť měla po osudném útoku i četné řezné rány na rukou.

"Stydím se za to, co jsem udělal. Nevím, proč se to stalo. Je to katastrofa," kál se Blažek.

Kdo je Svatopluk Blažek?

Svatopluka Blažka popsal státní zástupce jako zvlášť nebezpečného recidivistu. Zatím však neví, zda při dalším líčení, které se uskuteční začátkem listopadu, navrhne nejvyšší trest - doživotí.

Jeho čin kvalifikoval jako pokus o dvojnásobnou vraždu. Uherskohradišťským kriminalistům není Sváťa neznámý. Stejně tak pracovníkům Okresního soudu v Uherském Hradišti.

V rejstříku trestů má popsané tři strany. Okresním soudem byl za posledních pětadvacet let třináctkrát pravomocně odsouzený, za mřížemi strávil čtrnáct let. Problémy měl i jako mladistvý.

Podle předsedkyně uherskohradišťského soudu Marie Chmelařové se recidivista v minulosti mimo jiné dopustil trestného činu ublížení na zdraví s těžkou újmou, porušování osobní svobody, loupeže, poškozování cizí věci, padělání veřejné listiny, zanedbání povinné výživy, výtržnictví, krádeží i maření výkonu úředního rozhodnutí.

Ladislav Baluch strávil u Sváti pouze čtrnáct dní. Blažek mu chtěl pomoci, proto jej k sobě přestěhoval z ulice. Po řádění skončil s téměř rozdrceným obličejem, frakturou krčku pravého ramene a dalšími poraněními. Jakmile se uzdravil, vrátil se na ulici. Nezávisle na tomto případu na ulici také zemřel, a to 15. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám