Hlavní obsah

Korupce v kauze biolíh se nekonala, potvrdila Vesecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo, že žalobkyně z Prahy 1 Jana Herzegová postupovala správně, když zastavila trestní stíhání aktérů kauzy biolíh. Ta souvisela s lobbistou Františkem Vybíralem. Zastupitelství ale současně řeklo, že je potřeba případ ještě dál šetřit, protože se mohly stát jiné trestné činy.

Článek

Vybíralovi podle detektivů ÚOOZ kolínský lihovar dal půjčku 15 miliónů - peníze byly podle vyšetřovatelů určeny na úplatky k získání zakázek na výrobu příměsi do benzínu.

"V přezkoumání spisového materiálu v tzv. trestní věci biolíh nezjistilo Nejvyšší státní zastupitelství porušení zákona ze strany Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 v postupu spočívajícím v zastavení trestního řízení," řekl Právu mluvčí NSZ Pavel Foltán.

Věc se ale zřejmě bude dál šetřit, NSZ navrhlo, že v kauze sice nešlo o korupci, jak se původně vyšetřovatelé domnívali, ale z předložených materiálů podle Foltána plyne, že mohlo jít o zvýhodňování věřitele a o podvod.

Do kauzy byli zapojeni i ministerští úředníci

Policie na podzim 2005 zdokumentovala předání 15 miliónů korun, které údajně měly sloužit jako úplatek. V březnu 2006 policisté obvinili z údajné korupce ve státní správě šest lidí.

Mezi obviněnými je bývalý náměstek ministra dopravy Petr Pospíchal, ředitelka jeho sekretariátu Ludmila Schwarzová či administrativní tajemník Státního fondu dopravní infrastruktury Josef Láznička a lobbista Vybíral.

Jeho prostřednictvím podnikatelé údajně korumpovali státní zaměstnance a další lidi. Jako případ ovlivňování vyšetřování ze strany ČSSD uvedl případ ve své známé zprávě i šéf ÚOOZ Jan Kubice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám