Hlavní obsah

Policie stále nevyjasnila korupci kolem ochrany památek

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli nezávislý audit už počátkem roku 2006 zpochybnil korektnost mnohých výběrových řízení na ochranu kulturních památek i kvalitu následně odvedené práce, policie stále přešlapuje na místě.

Článek

Z auditu, který zadal tehdejší šéf resortu kultury Vítězslav Jandák (ČSSD), podle informací Práva vyplývá, že až 80 procent zakázek na ochranu památek za desítky miliónů korun získávala firma Trade Fides, která se do hledáčku policie dostala už v souvislosti s možným uplácením na ministerstvu obrany.

Zmanipulovaný výběr

Kontrolní závěry přitom jasně konstatují, že mnohdy byl výběr firmy zmanipulovaný. "Byly zjištěny osoby, které v rámci výběrových řízení aktivně ovlivňovaly výběr firem ve prospěch firmy Trade Fides," stojí např. v auditu, který zpracovala společnost K-Kredit.

Policie však ani po roce a půl šetření nikoho neobvinila a současné vedení ministerstva se k závěrům auditu staví rezervovaně. "Podezření vyslovená v materiálech auditního týmu, která směřovala ke třem zaměstnancům ministerstva kultury, se nepotvrdila," uvedl Daniel Herman z informační kanceláře úřadu.

Jandák: závěry auditorů byly zásadní

S tím ovšem Jandák nesouhlasí, právě on na základě auditu v roce 2006 okamžitě odvolal ředitele příslušného ministerského odboru Pavla Jiráska, který je podle informací Práva důvěrným přítelem bývalého prokuristy Trade Fides Libora Hledíka, obviněného z podplácení na ministerstvu obrany.

"Ty závěry byly velmi závažné a ukazovaly nejen na zmanipulovaná výběrová řízení, ale i obecně na špatný stav zabezpečení našich památek," řekl k tomu včera Právu Jandák. Podle bývalého bezpečnostního ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) Jiřího Dolejše byla metodika na poskytování účelových dotací na zabezpečovací systémy nastavena korupčně a velmi riskantně.

"Velmi posílilo naše podezření na možné nadstandardní propojení některých vysokých úředníků NPÚ a ministerstva s dotčenými firmami. Tyto poznatky jsme spolu s dalšími předali v dubnu 2006 policii," vysvětlil Dolejš, který byl loni po příchodu nového ministra Martina Štěpánka (za ODS) z NPÚ odvolán.

Protikorupční policie podle slov své mluvčí Veroniky Dumkové vyšetřuje celou věc s podezřením na pletichy při veřejné soutěži, zneužívání informací v obchodním styku, podvod, úvěrový podvod a maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti.

"Lhůta na prověřování byla státním zástupcem prodloužena do konce letošního listopadu," uvedla bez dalších podrobností Dumková. Trestní oznámení podal loni v dubnu tehdejší ředitel NPÚ Tomáš Hájek.

Na výsledky šetření přitom čeká i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který se společností Trade Fides zabývá už v souvislosti s její úplatkářskou aférou na ministerstvu obrany, od něhož firma získala lukrativní zakázky za více než tři miliardy korun.

NBÚ má za úkol zjistit, jestli společnost stále splňuje přísné podmínky pro držení bezpečnostní prověrky na stupeň tajné. Tu přitom Trade Fides k zajišťování armádní zakázky nutně potřebuje. "Můžu pouze říct, že úřad během prověřování několikrát využil svého práva nahlížet do trestního spisu," konstatovala Dumková z protikorupční policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám