Hlavní obsah

Další tragický víkend na silnicích, zemřelo 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři lidské životy si vyžádal v sobotu odpoledne na Havlíčkobrodsku náraz plně obsazené Škody Favorit do stromu. Řidič a další spolujezdec utrpěli zranění, tři ženy ve věku od 18 do 35 let zemřely na místě. Celkem při nehodách na českých silnicích zahynulo za celý víkend nejméně 13 lidí.

Článek

Sobotní tragická nehoda se stala mezi obcemi Skála a Rozkoš krátce před 16. hodinou. "Osobní vůz Škoda Favorit najel na pravou krajnici, řidič strhl řízení doleva a auto po následném smyku přes levou stranu vozovky vletělo do lesa. Tam přerazilo vzrostlý buk a otočilo se na střechu," uvedl k tomu šéf havlíčkobrodské dopravky Václav Pejcha.

Doplnil, že oba zraněné odvezla záchranka do pelhřimovské nemocnice. "Jeden z mužů má na hlavě tržnou ránu a utrpěl otřes mozku, druhý vyvázl spíše s lehčími zraněními," popsal stav 43letého řidiče a 37letého spolujezdce z předního sedadla šéf vysočinské záchranky Lukáš Kettner.

 "Viděli jsme na místě přeražený strom a pod ním na střechu obrácené auto, ze kterého se kouřilo. Jeden muž seděl venku u stromu, druhého s ránou na hlavě jsem vytáhl ven. Další řidiči pak nadzvedli vůz, pod kterým někdo ležel. Bylo to mladé děvče, bohužel už mu nebylo pomoci, stejně jako další osobě, která ležela na něm a další v autě. Měly rozsáhlá zranění," vzpamatovával se z otřesného zážitku svědek nehody Václav Jakeš.

Přítomnost alkoholu u řidiče orientační dechová zkouška vyloučila. Záchranáři na místě nevyloučili, že řidiče mohly oslnit sluneční paprsky. Během vyšetřování nehody totiž přímo před očima zasahujících naboural do cisterny, stojící před policejní páskou, další řidič. Potlučený a otřesený skončil ve stejné nemocnici.

Havaroval šestnáctiletý, dívka nepřežila

Podle mluvčího policejního prezídia Jiřího Vokuše zaznamenali policisté za celý víkend až do včerejšího odpoledne celkem 13 mrtvých. "Je to bohužel horší nadprůměr," řekl k tomu Vokuš. Zároveň dodal, že na silnicích tento víkend zemřeli tři chodci a jeden cyklista. "To je také poměrně vysoké číslo," poznamenal Vokuš.

Upozornil také na fakt, že jedno úmrtí zavinil ještě nezletilý řidič, který v neděli po půlnoci havaroval v Hroznětíně na Karlovarsku. Z dosud neznámých příčin nezvládl svůj vůz Peugeot a vyjel mimo vozovku. V autě s ním jely dvě stejně staré dívky.

"Neštěstí mělo smrtelné následky. Jedna z dívek z havarovaného automobilu nehodu nepřežila a druhá je těžce zraněna, s poraněním hlavy a mozku byla převezena do karlovarské nemocnice," řekl mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta.

Šestnáctiletý řidič vyvázl jen s lehkým zraněním. "Protože se jedná o tři mladistvé, policie nemůže vzhledem k jejich věku do 18 let poskytovat žádné bližší informace," uvedl pro Právo tiskový mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Další nehoda na D1

Životy dvou žen si v neděle odpoledne vyžádala nehoda osobního automobilu na dálnici D1 nedaleko obce Český Šternberk. Havárie se stala na 43. kilometru ve směru na Prahu. "Vůz vyjel mimo silnici, kde se převrátil," řekl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Havárie se stala půl hodiny po poledni, na místo mířil i vrtulník, který byl ale po zjištění následků nehody odvolán. Kvůli zásahu záchranných složek musel být asi do 15.30 uzavřen stoupací pruh.

Dva ze tří zabitých chodců přišli o život během víkendu na severomoravských silnicích. Šestnáctiletá dívka zemřela po střetu s osobním automobilem v Bohumíně-Skřečoni na Karvinsku, třiačtyřicetiletý muž nepřežil srážku s automobilem v Hnojníku na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám