Hlavní obsah

Kořistka se musí ODS omluvit a zaplatit sto tisíc

Právo, Novinky, ČTK, apb, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý unionistický poslanec Zdeněk Kořistka se musí omluvit Občanské demokratické straně a zaplatit odškodné ve výši 100 000. Soudkyně pražského městského soudu Helena Nebesařová v pátek svým rozsudkem nepravomocně ukončila vleklý proces kolem údajného pokusu o politickou korupci.

Článek

Kořistka podle soudu poškodil dobrou pověst ODS, když ji nařkl z úplatkářství. Stotisícové odškodné je zlomkem deseti miliónů, které ODS požadovala. Kořistka také musí uhradit soudní náklady, jejichž výše bude vyčíslena později.

Rozsudek zatím není pravomocný. Kořistka Právu řekl, že podá odvolání, protože byla poškozena jeho práva na spravedlivý proces. "Nejde o peníze, odvolal bych se i kdybych byl odsouzen k zaplacení deseti korun," řekl bývalý poslanec.

Podle Kořistky nebyly jako důkaz předloženy odposlechy, stejně tak nebyli vyslechnuti všichni navržení svědci.

V září 2004 obvinila policie asistenta šéfa ODS Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka z toho, že při červencové schůzce nabídli Kořistkovi deset miliónů korun. Také měl dostat místo velvyslance v Bulharsku. Za to neměl podpořit novou vládu. Žalobce jejich stíhání zrušil, předtím je policie odmítla vzít do vazby. Případ byl dvakrát odročen.

Ačkoli Kořistka stále trval na tom, že se ho Dalík s Večerkem pokusili jako vyslanci ODS uplatit, dvojice říkala, že lže. Podali na něj dvě žaloby na ochranu osobnosti, kterými se domáhali omluvy a každý půlmilionové satisfakce. Ostravský soud loni v říjnu rozhodl, že se jim má Kořistka omluvit a zaplatit jim dohromady 30 000 korun. Bývalý poslanec se však odvolal.

Reklama

Související články

Kořistka se odvolal, omlouvat se nebude

Bývalý poslanec Zdeněk Kořistka (US-DEU) se v pátek odvolal proti říjnovému rozsudku ostravského krajského soudu, který mu nařídil omluvit se za výroky...

Výběr článků

Načítám