Hlavní obsah

Děti v Jiřetíně se nakazily nebezpečnou bakterií

DĚČÍNSKO

Nebezpečným druhem bakterie Escherichia Coli se v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku nakazily dvě malé děti, u třetího hygienici jen objevili podobný druh bakterie. Dítě bylo v kontaktu s nemocnými, podle krajského hygienika Josefa Trmala je však zcela zdravé.

Článek

Hygienici nyní pátrají, kde se děti mohly bakterií nakazit. Nemoc je velmi vzácná, v Česku ji ročně prodělá kolem deseti dětí.

Jiřetínské děti kvůli nákaze skončily ve velmi vážném stavu v pražské motolské nemocnici. Podle Trmala bude velmi obtížné zjistit původ nákazy, protože se o ní hygienici dozvěděli až zhruba po dvou týdnech.

V obci se ve čtvrtek podle TV Nova na pokyn starosty vylepovaly varovné letáčky. Obyvatelé jsou na možnost nákazy upozorňováni i rozhlasem.

Největší podezření mají na místní vodu. Odebrali z ní vzorky, stejně jako od třetího dítěte, které bylo s nemocnými v kontaktu. Rozbory vzorků budou hygienikům trvat několik dnů.

Jedinou obranou proti nákaze podle něho je dodržování hygienických zásad při přípravě potravin a jejich pečlivé tepelné opracování. Upozornil že je také třeba brát ohled na to, aby potraviny byly vhodné pro děti určitého věku, protože ne vždy si mladý organismus dokáže s potravinami poradit tak jako dospělý.

Bakterii Escherichia Coli má ve střevním traktu každý člověk. Její kmen označovaný číslicí 157, který se objevil u jiřetínských dětí, ovšem pochází z výkalů hovězího dobytka. Projevovat se může různě, především ale poškozuje ledviny. Zhruba pět procent lidí po nakažení umírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám