Hlavní obsah

Žalobci chtějí v kauze úniku Kubiceho zprávy další důkazy

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovecký poslanec Pavel Severa, kterého policie podezřívá z úniku takzvané Kubiceho zprávy, si zatím může oddychnout. Přestože vyšetřovatel z protikorupční služby chtěl už v červenci požádat parlament o Severovo vydání k trestnímu stíhání, v nejbližší době se to určitě nestane.

Článek

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), které na případ dohlíželo, totiž ve středu ukončilo dohledovou prověrku v této věci a navrhlo, že je třeba ještě doplnit dokazování.

Poslanec Severa si zatím může oddychnout

"Právě v těchto chvílích píše naše zastupitelství závěry prověrky a doporučení, které navrhneme pražským městským žalobcům, jež mají případ na starosti. Obdrží to ve čtvrtek. Už teď ale mohu říci, že jedním z těch závěrů je ten, že VSZ shledalo prověřování věci jako neúplné a navrhne tedy vrátit případ k došetření," řekla ve středu odpoledne Právu mluvčí VSZ Irena Válová.

Závěry VSZ jsou trochu překvapivé, protože podle informací Práva má policie téměř jistotu, že to byl právě Severa, kdo loni čtyři dny před volbami vynesl z jednání poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost utajovanou Kubiceho zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Dokument se dostal týž den do médií. Svým jednáním se lidovecký poslanec podle vyšetřovatelů mohl dopustit trestného činu ohrožení utajované informace.

Ucelený řetězec důkazů

Mezi důkazy policie patří především znalecký posudek, který údajně prokazuje, že kopii Kubiceho zprávy zveřejněnou v médiích někdo pořídil z výtisku zprávy patřícímu Severovi. Dalšími důkazy pak mají být i odposlechy.

Kdyby prý policisté neměli ucelený řetězec důkazů proti lidoveckému poslanci, o jeho vydání by nikdy neuvažovali. S požadavkem kriminalistů ale zatím státní zástupci z VSZ nesouhlasí. Sám Severa jakékoli podezření odmítá a považuje to za absurdní. Neměl prý žádnou motivaci takto jednat, šlo podle něj o spor mezi ČSSD a ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám