Hlavní obsah

Zdrogovaný obžalovaný odložil kauzu vyděračů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Vaši firmu budou vydírat ruští mafiáni, ale my se o vás postaráme. Takovouto větu slyšelo několik podnikatelů z celé České republiky, které si za oběť vyhlédla šestičlenná skupina mužů. V úterý celý gang stanul před senátem Krajského soudu v Brně. Jednání bylo ale po krátké chvíli odročeno, soudce totiž na návrh státního zástupce vzal jednoho z obžalovaných, Marcela Kotlára, do vazby.

Článek

To vyprovokovalo jeho advokáta Oldřicha Ševčíka, který okamžitě podal stížnost a námitku pro podjatost soudu. Ševčík totiž hned na začátku líčení vyrukoval s tvrzením, že jeho klient je v tak špatném psychickém stavu, že se nemůže jednání účastnit, přičemž argumentoval tím, že Kotlár je v péči psychiatrů a navíc pod prášky.

Kotlár se snažil  působit dojmem člověka, který okolí nevnímá, což podporoval tvrzením, že si ráno dal dávku pervitinu. "Na obžalovaného Kotlára byl zpracován znalecký posudek, ve kterém se uvádí, že jen hraje mentálně retardovanou osobu. Mám za to, že se do takového stavu, v jakém přišel k soudu, dostal úmyslně," kontroval státní zástupce.

Že na tom obžalovaný nebyl až zas tak zle dokládalo i to, že po vyhlášení rozhodnutí o vzetí do vazby evidentně ožil a dění v soudní síni začal velmi rychle vnímat. To ho ale už obklopila eskorta a přes nářek příbuzných ho odvedla. Celá kauza započala v roce 2004. "Skupina si vytipovala podnikatele, za kterým se několik členů vydalo, vydávajíc se za policisty. ¨

Tato kauza trvá již několik let

Podnikateli oznámili, že ho v brzké době začnou vydírat rusky hovořící zločinci, ale že se nemá bát, že vše je pod kontrolou. Za několik dní podnikateli zavolali jako vyděrači a žádali peníze," vysvětlil státní zástupce. Další scénář byl velmi jednoduchý. Falešní policisté doporučili vydíranému, aby peníze "vyděračům" předal, že je budou sledovat, zločince polapí a zaplacená částka bude podnikateli vrácena.

Takto se nechal přesvědčit jen jeden z oslovených podnikatelů, skupina si přesto podle žalobce mohla rozdělit 5 milionů korun. Celá kauza se táhne už několik let. Stála místo v justici soudce Miroslava Moltaše, jehož před časem Nejvyšší soud zbavil kvůli průtahům v řízení soudcovského taláru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám