Hlavní obsah

V kauze záměny novorozenců jsou tři podezřelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení porodnice v Třebíči prý v kauze záměny novorozenců podezírá tři tamní zaměstnance. Jedna zdravotní sestra už byla postavena mimo službu, uvedla televize Prima. Rodiny zaměněných dětí se už dohodly, že si děti vrátí.

Článek

Zdravotníky, které nemocnice podezírá, že by za výměnu mohli být z nedbalosti zodpovědní, má příští týden podle Primy vyslechnout policie. Nemocnice k případu nechce sdělit žádné bližší informace.

Zdravotníci jsou podle Primy ze dvou směn. Holčičky se totiž narodily kolem čtvrté ráno. Směny se v nemocnici střídají mezi šestou a sedmou hodinou, tedy v době, kdy měly holčičky maminkám přinášet zpět.

Mají důkaz

Rodiny zaměněných dětí mají důkaz o nedbalosti při označování novorozenců v třebíčské porodnici. Otec dívky z Přibyslavic byl loni 9. prosince přímo na porodním sále a vše si fotil. Snímky dokazují, že dítě nebylo označeno.

"Snímky hodlá předat kriminalistům," řekl Milan Smejkal, bratr matky druhé holčičky, která žije v Jabloňově. "V porodnici manžel holčičku u sester vyfotil a vrátil se ke mně. Holčička bez nás mohla být až dvě hodiny," řekl TV Prima Jaroslava Čermáková, matka holčičky z Přibyslavi.

O čtvrt hodiny později se v porodnici narodila druhá holčička páru z Jabloňova. "Když mi holčičku vrátili, měla jen plastové číslo," řekla k identifikaci Čermáková. Druhý den oběma matkám zdravotníci oznámili, že udělali chybu v porodní váze. "Sestřičky řekly, že váhy vyměnily, protože nešly počítače, ale že děti jsou správně," uvedla Čermáková.

Matka a babička psychicky na dně

Rodina z Jabloňova nese kauzu hůře. Matka a babička se psychicky zhroutily, starší ze žen skončila v třebíčské nemocnici. Podle informací Práva matka špatně snáší myšlenku, že by měla dítě, o něž se deset měsíců starala, vydat jeho biologickým rodičům. Smejkal upozornil, že právě matka z Jabloňova je teď pod největším tlakem, neboť řadu měsíců bránila jak dítě, tak svou věrnost.

Její situaci nastínil psycholog Jerným Klimeš. "Berou jí teď dítě. Ona nemá vztah ke svým genům, ona má vztah k dítěti, o které se deset měsíců starala. Kdyby se na záměnu přišlo třeba až za rok, už bych těm lidem tu výměnu nedoporučoval. Teď by to snad ještě jít mohlo. Ty rodiny ale musí zůstat stále v kontaktu," řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

TÉMA: Záměna dětí v třebíčské porodnici

Případ záměny novorozenců, který se odehrál na konci minulého roku v třebíčské porodnici, obrátil naruby životy dvou mladých rodin. Na začátku stálo hospodské...

Výběr článků

Načítám