Hlavní obsah

Komando zatklo nebezpečného recidivistu s uneseným dítětem

– PRAHA

Nebezpečného recidivistu z Prahy, který má podle podezření policie na svědomí dvě vraždy, zatklo minulý týden zásahové komando v rodinném domě na Mělnicku. Se svou polskou manželkou v něm měl držet dítě advokáta, po kterém žádal stotisícové výkupné.

Článek

Informovala o tom v úterý mluvčí pražské policie Eva Miklíková s tím, že manželé si za objekt vydírání vybrali svého známého. "Přibrali ještě jistého krajana manželky, kterého do plánu částečně zasvětili. Ten jednoho květnového dne zavolal advokátovi a řekl mu o únosu dítěte a podmínkách vrácení malé ratolesti. Únosce požadoval několika statisícovou částku a k podmínkám přidal i cílené výhrůžky, které měly advokáta utvrdit v přesvědčení, že myslí svá slova vážně," uvedla mluvčí.

Vydíraný advokát však zareagoval zcela jinak, než trojlístek očekával. Okamžitě zavolal policii. Kriminalisté potom operativními prostředky objevili místo na Mělnicku, kde se manželé i s dítětem ukrývali.

Pak už šlo všechno ráz na ráz. Policisté se totiž báli, že nebezpečný recidivista chystá útěk do Polska. "Příslušníci zásahové jednotky jej zatkli minulý pátek i s manželkou. Jen několik hodin před zásahem radikálně změnil vizáž," podotkla Miklíková.

Po úspěšném zákroku policejní rada manžele obvinil z vydírání. Soud pak vzal 39letého muže do vazby, 32letou ženu nechal na svobodě.

Oběť chtěl zavraždit kuší

Minulost nebezpečného zločince přitom není nikterak nezajímavá. Policie jej obvinila již před deseti lety z pokusu vraždy.

"Měl z osobních důvodů střelit kuší jiného muže. Poškozený přežil a celý případ se začal vyšetřovat jako trestný čin pokusu vraždy," pokračovala mluvčí. Soud jej tehdy nevzal do vazby a teprve letos v květnu jej státní zástupce na Českobudějovicku obžaloval, dodala k tomuto případu Miklíková.

Desítky vražd řidičů kamiónů

Další vraždy se měl dopustit v Itálii v roce 1999. Policie ho podezírá, že zavraždil řidiče kamiónu a mohl by patřit do gangu, který takto kvůli zisku zlikvidoval několik desítek řidičů v Itálii a zemích bývalé Jugoslávie.

"Všechny tyto případy jsou otevřené a souběžně se prošetřují," zakončila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám