Hlavní obsah

Vyloupení poštovního vozu nafingoval řidič

– BRNO
Právo, Jan Chmelíček

Úterní loupež, při které z poštovní dodávky na mikulovské výpadovce těsně za hranicemi Brna údajně zmizelo zhruba 1,5 miliónu korun, byla fingovaná. Ve čtvrtek to oznámil mjr. Antonín Hrdlička z kriminální služby jihomoravské policie.

Článek

Rozpory ve výpovědi odhalily zpronevěru

Policisté na místě nenašli žádné relevantní stopy, ani vrtulník, nasazený do pátrání, nikde nenašel odstavenou modrou fabii.

"Brzy však vyšlo najevo, že loupež byla fingovaná. Ve skutečnosti šlo o zpronevěru. Již v úterý odpoledne jsme obvinili třicetiletého řidiče poštovní dodávky, v jehož výpovědích, konfrontovaných s informacemi z bezpečnostního systému České pošty, se objevily závažné rozpory. Druhým obviněným je 39letý cizinec, zaměstnanec bezpečnostní  agentury jež zajišťuje ostrahu areálu České pošty na Opavské ulici," řekl Hrdlička. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Kutnohorský Právu potvrdil, že dopoledne byl Městskému soudu v Brně podán návrh na vzetí obviněných do vazby.

Po penězích se stále pátrá

Kde jsou peníze, to se zatím policii nepodařilo zjistit. "Byli domluveni. Řidič skutečně boxy s penězi a pytle s drobnými naložil, ale složil je na předem domluveném místě. Potom se přesunul na vídeňskou výpadovku, zaparkoval tam a zavolal ze svého mobilního  telefonu na policejní číslo 158, že byl přepaden," popsal běh událostí kriminalista a dodal:  "Chtěl bych poděkovat občanům, kteří reagovali na naši výzvu v mediích a zavolali nám. Dobrá spolupráce byla také s vedením brněnského závodu České pošty, jehož informace nám pomohly znevěrohodnit původní výpovědi řidiče poštovního vozu. Pachatelé udělali chyby, které nám pomohly."

Podle dřívější informace mluvčího České pošty Iva Mravinace jsou přepravované peníze spolehlivě zajištěny bezpečnostním systémem transportních trezorků. Je však pravděpodobné, že oba komplicové dobře věděli jak tento bezpečnostní systém obejít, když se do riskantní akce pouštěli.

Za trestný čin zpronevěry, ze které jsou oba pachatelé obviněni, hrozí trest odnětí svobody v délce dvou až osmi let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám