Hlavní obsah

Houbaře ohrožuje v lesích nevybuchlá munice z války

SKRÝŠOV

Kromě plných košů hub by si mohli houbaři z Benešovska přinést domů z lesa i granáty a další munici z druhé světové války. V pondělí nález v lese nad Skrýšovem oznámil například Jiří Tomis, který tady mimo jiné pátrá po dokumentech a dalších atributech z druhé světové války. Granát byl přitom jen zlehka zasypaný hrabankou.

Článek

"Nehledám žádný zlatý nebo jantarový poklad jako jiní hledači, jde mi o důležité dokumenty pro stát a také o to, aby se to tady vyčistilo od zbraní. Ty tady podle mě jsou všude kolem," řekl Tomis, který v této lokalitě pátrá už téměř rok.

V pondělí nahlásil policii nález granátu v lese asi kilometr nad svým hlavním nalezištěm. "Byl to dělostřelecký granát ráže 75 milimetrů. Pyrotechnik ho zajistil a odvezl k likvidaci," potvrdila Právu mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská. Obdobné nálezy přitom nejsou ojedinělé.

"Kdyby o to někdo zakopl, mohlo se stát neštěstí. Za války se tady hodně bombardovalo, je tady munice dost," varoval Tomis a jeho slova potvrdil i další nález z minulého týdne.

V lese u obce Sledovice nalezla sedmadvacetiletá žena dokonce několik kusů munice. Přivolaný pyrotechnik po prohlídce uvedl, že se jedná o protipancéřový dělostřelecký granát ráže 75 milimetrů, tříštivotrhavý dělostřelecký granát stejné ráže s uraženým zapalovačem a čtyři zapalovače k dělostřeleckým granátům," dodala Stránská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám