Hlavní obsah

Krvavá bitka na psychiatrii zůstane bez trestu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Bez trestu zůstane únorový incident na psychiatrickém oddělení plzeňské fakultní nemocnice, kdy devětapadesátiletá pacientka brutálně napadla spící spolupacientku. Kovovou židlí ji tehdy mlátila do hlavy až do bezvědomí. Státní zástupce trestní stíhání útočící ženy zastavil.

Článek

"Vycházeli jsme z posudku soudního znalce, podle kterého žena zaútočila v nepříčetnosti," řekla v pondělí Právu plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená. Policie prověřovala i případné pochybení personálu. "Nikdo neporušil předpisy tak, aby za to byl trestně odpovědný," konstatoval policejní rada, který případ vyšetřoval.

Útočnici policie stíhala pro pokus těžkého ublížení na zdraví. Život  čtyřiatřicetileté Renatě Bernatové zachránila další pacientka, která zuřící ženě vytrhla židli z rukou. Když se Bernatová probrala, měla obvázanou hlavu, ve které jí silně hučelo. Nemohla se ani pořádně hýbat. Naposledy si pamatovala, že jí večer dala sestra prášky na spaní. Až později zjistila, co se tu noc odehrálo.

Personál nebyl ochotný spolupracovat

"Já si nic nevybavuji. Jen si vzpomínám, jak mě pak vozili po vyšetřeních hlavy. Pouze z vyprávění vím, že přišla na pomoc další pacientka, která si v té době natáčela vodu v kuchyňce na chodbě a slyšela z pokoje rány," řekla v rozhovoru pro Právo matka devítiletého syna, na jejímž čele a spánku je patrná dlouhá jizva po chirurgickém zákroku, která už nikdy zcela nezmizí.

Protože vedení nemocnice incident policii neoznámilo, podala napadená žena po dvou měsících trestní oznámení sama. Vyšetřovatelé zpočátku narazili na neochotu nemocničního personálu spolupracovat při objasňovaní případu. Až na zásah státního zástupce policisté získali potřebné údaje pro potřeby vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám