Hlavní obsah

V září zemřelo na silnicích 112 lidí

Právo, ČTK, rav
ČESKÁ REPUBLIKA

Letošní září jen potvrdilo nepříliš radostný trend stále se zvyšujícího počtu lidí, kteří umírají na českých silnicích. Podle předběžné statistiky policejního prezidia zahynulo během devátého letošního měsíce při dopravních nehodách zatím 112 lidí. Číslo ale ještě není úplně, chybí údaje v neděle.

Článek

Září je tak již čtvrtým měsícem v řadě, kdy počet usmrcených na silnicích překročil hranici 100. V srpnu jich bylo přesně 100, v dosud nejtragičtějším červenci 119 a v červnu 116.

Letošní září je navíc nejtragičtější za poslední tři roky. Loni v tomto měsíci zemřelo 94 lidí a předloni 103.

Podle zatím neúplných statistik zemřelo za prvních devět měsíců letošního roku na českých silnicích již 826 lidí. Loni jich bylo za stejnou dobu 679, předloni 794.

Tragický prodloužený víkend

Svůj podíl na vysokém počtu usmrcených při letošních zářijových nehodách má i právě skončený prodloužený víkend. Podle údajů zveřejněných na internetové stránce ministerstva vnitra jen v pátek na státní svátek Svatého Václava zemřelo na silnicích sedm lidí, v sobotu další čtyři.

Při nehodách v obou dnech se navíc 26 lidí zranilo těžce a 159 lehce. K tragické páteční bilanci přispělo špatné počasí, jemuž mnozí řidiči nepřizpůsobili způsob jízdy. Ještě hůře vyznívá bilance dopravních nehod se započítáním údajů ze čtvrtka, kdy vyjelo na silnici větší množství řidičů vzhledem k volnému pátku a následujícím dvěma dnům.

Ve čtvrtek zemřelo při 786 dopravních nehodách šest lidí. Celkem se tak od čtvrtka do soboty včetně stalo na silnicích České republiky 1581 nehod, při nichž zahynulo 17 lidí. Bilance bude možná ještě horší po neděli, kdy se řada lidí vracela domů. Statistiky z neděle zatím nejsou známy.

Nejtragičtější nehodou posledních dnů byla havárie osobního auta v noci ze čtvrtka na pátek na Jesenicku. Za obcí Supíkovice směrem na Písečnou tam po nárazu vozidla do stromu na místě zemřeli čtyři mladí lidé - patnáctiletá dívky patnáctiletá dívka a tři mladíci ve věku 16 a 17 let. Další dva utrpěli zranění.

Bodový systém nepomáhá

Hlavní příčiny dopravních nehod jsou dlouhodobě stejné - nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost. Zdá se tak, že na chování neukázněných řidičů zatím neměl vliv ani bodový systém trestání hříšníků ani ohlášené změny v práci dopravní policie

Ke zlepšení situace nepřispívá ani to, že mnozí řidiči využívají děr v zákonech a postihům za přestupky se úspěšně vyhýbají. Navíc mnohé úřady nestíhají jejich přestupky projednávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám