Hlavní obsah

Strážný bezpečnostní služby obviněn z loupeže

– FRÝDEK-MÍSTEK
Právo, Aleš Honus

Vlastním očím nevěřili severomoravští kriminalisté ve chvíli, kdy lustrovali zatčeného třicetiletého muže, podezřelého z vydírání a loupeže před poštou v obci Pražmo na Frýdecko-Místecku.

Článek

Nejdříve vyšlo najevo, že jde o pracovníka ostravské bezpečnostní agentury. Ještě větší překvapení ale přinesl pohled do jeho trestního rejstříku. Má v něm totiž tři záznamy. Třicetiletý strážný si podle kriminalistů ve středu spolu se svým pětadvacetiletým kamarádem vyhlédli jako oběť mladého muže, který vycházel z budovy České pošty v Pražmu.

"Mladší z nich vyzval poškozeného poté, co na poště vybral osm tisíc korun, aby nastoupil do vozidla. Požadoval po něm peníze," řekla mluvčí policie Dagmar Bednarčíková.

Okradený muž v obavě o své zdraví dal podle policie mužům čtyři tisíce korun. "Pod pohrůžkou použití pistole byl vyzván, aby si připravil devět tisíc korun, pro kterou si do Frýdku-Místku přijedou. Poblíž místa, které si domluvili k předání, byl následně zadržen zásahovou jednotkou," dodala mluvčí.

Komplic strážného, který má dosud čistý trestní rejstřík a je zaměstnán jako závozník, byl zadržen o několik hodin později. Při prohlídce vozidla strážného, se kterým přijel na místo chystaného předání peněz, policisté našli plynovou pistoli a basebalovou hůl. Oba muži už byli obviněni z loupeže a vydírání.

Problémy s vymazáním trestních rejstříků

Podle prezidenta Asociace soukromých bezpečnostních agentur Jiřího Kameníka mají sice agentury povinnost zjišťovat bezúhonnost svých zaměstnanců, avšak jsou omezeny českou legislativou. "Klidně můžete zaměstnat sedmnáctkrát trestaného lumpa, když vám přinese vyčištěný trestní rejstřík," řekl.

Dodal, že bezpečnostní agentury by určitě uvítaly možnost nahlédnout do opisu z rejstříku trestů, který zahrnuje i zahlazené tresty a ke kterému mají přístup pouze soudy a policisté. "Byl bych určitě pro. Když se ke mně přidáte a bude nás více, můžeme jít za to demonstrovat," prohlásil Kameník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám