Hlavní obsah

Banka vyhrála soud s Hřebejkem o 300 000

PRAHA

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že Komerční banka nemusí zaplatit známému filmovému režisérovi Janu Hřebejkovi 300 000 korun jako odškodné za zásah do jeho osobnostních práv. Případ má však pokračování. O dalších penězích, které Hřebejk požaduje za údajně bezdůvodné obohacování banky, bude rozhodovat pražský obvodní soud.

Článek

Čtyřicetiletý režisér filmových trháků Pelíšky, Pupendo, Musíme si pomáhat, Kráska v nesnázích či Horem Pádem zažaloval banku proto, že podle jeho názoru používala reklamní spot, ve kterém účinkuje, déle, než bylo stanoveno smlouvou.

Ve hře dalších půl miliónu korun

"Žaloba na ochranu osobnosti se zamítá," prohlásila soudkyně Jaroslava Lobotková. Podle ní se neprokázalo, že by požívání televizní a internetové reklamy porušilo Hřebejkova osobnostní práva.

Žalobu, ve které režisér požaduje 500 000 korun za údajné bezdůvodné obohacování, vyloučila soudkyně k samostatnému projednání. "Nejedná se o porušení autorského zákona, a proto věc nepřísluší tomuto soudu," uvedla.

Režisér v žalobě tvrdil, že s bankou podepsal jednoroční kontrakt, podle banky však některé části smlouvy byly uzavřeny na dva roky. Podle advokáta KB Filipa Wintera se jednalo zejména o článek o využití reklamních spotů v televizi a na internetu.

Hřebejk souhlasil s roční smlouvou

Hřebejkův obhájce Petr Ostrouchov však u soudu řekl, že některé články smlouvy byly v rozporu. Poukazoval především na to, že listina povoluje bance využití režisérova jména, tváře a dalších osobnostních prvků na dobu jednoho roku. "Smlouva dává k témuž na jednom místě souhlas na jeden rok a na jiném na dva roky. Můj klient se domníval, že souhlas dává na jeden rok," uvedl.

Podle soudkyně byl kontrakt logický. Zamítla proto žádost žalobce na výslech dalších svědků.

Režisér se v reklamě objevoval od listopadu 2004, smlouvu s ním uzavřela banka v srpnu. V kampani se ve čtyřech spotech představili kromě Hřebejka také ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk, olympijská medailistka Kateřina Kůrková a majitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard. Reklamu režíroval David Ondříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám