Hlavní obsah

Zostuzené exstarostce dala další ránu policie

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Jaké to je, když policisté převrátí právní řád vzhůru nohama, poznala na vlastní kůži bývalá starostka Nemanic na Domažlicku Vlasta Talašová. Dvaačtyřicetileté političce, kterou zostudily oplzlosti šířené po internetu z domácího počítače současného starosty Ivana Bartoška, hrozilo, že z ní strážci zákona nakonec udělají viníka.

Článek

 Na jejich návrh totiž zahájila přestupková komise městského úřadu v Domažlicích s Talašovou řízení pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.

Toho se podle tvrzení policie měla dopustit tím, že se v souvislosti se zveřejněním článku o kauze v deníku Právo "nešťastně" vyjádřila k osobě Ivana Bartoška a tím narušila občanské soužití v obci.

Absurdní na celé věci je to, že právě Bartoška policisté vyšetřovali kvůli tomu, že se z jeho počítače dostal na internetovou seznamku profil Talašové včetně celého jména, adresy a telefonního čísla domů, který bývalou starostku popisuje jako chlípnou nymfomanku se zálibou v sexu či pomlouvání sousedů. A protože Bartošek popřel, že by někdo z jeho rodiny nelichotivý profil Talašové plný oplzlostí vyrobil a poslal na internet, případ kriminalisté odložili.

Přestupková komise dala za pravdu exstarostce

Naopak se iniciativně chopil trestního oznámení Bartoška, který žádal potrestání Talašové za výroky v tisku, kde se proti zostuzení ohradila a snažila se vysvětlit, co za nevraživostí Bartoška vůči ní může být. A protože Talašová u výslechu potvrdila , že citovaná slova v novinách jsou skutečně její, kriminalisté měli rázem viníka.

"Postup policie je v tomto případě těžko pochopitelný. Ta žena má z ostudy kabát a ještě z ní nakonec udělají zločince za reakci, která byla v jejím případě zcela pochopitelná. Navíc to, co uvedla do médií, nikoho nepoškodilo," řekl domažlický právník Vojtěch Fořt.

Talašová v tisku reagovala na otázku, co si myslí, že bylo motivem pro její skandalizování. Omezila se pouze na jedinou větu : "Začalo to, když jsem se jako starostka odmítla podílet na rozhodnutích, která nebyla v zájmu obce." Tato věta vedla nakonec policii k závěru, že Bartošek se tím může cítit poškozen. Přestupová komise ale jednoznačně dala za pravdu Talašové. V pondělí shodila návrh policistů na její potrestání ze stolu.

"Máme za to, že přestupek se nestal. Řízení je zastavené," řekla bez dalších podrobností členka přestupkové komise.

Domů ji volali devianti

Daleko obšírněji potom Talašová hovořila o příkoří, které po zveřejnění profilu na webu musela snášet. Hned první den, co se jejím jménem na seznamce objevila výzva " Chci všechny kocourky , jsem pořádně nadržená," která byla doplněna ještě o naaranžované obcénní fotografie a další urážlivé texty, telefonovali k ní domů různí sexuální devianté. "Měla jsme z těch uchyláků strach. Bála jsem se jít i ven. Profil obsahoval také moji adresu. Policie nechala text stáhnout až po několika dnech. Po vsi se to rozkřiklo a lidé na mě začali koukat skrz prsty, jako kdybych byla nějaká mrcha," řekla Talašová.

Ta se chce nyní bránit civilní žalobou na ochranu osobnosti. "Uveřejněný text je podle mého názoru porušením článku deset Listiny základních práv a svobod, kdy každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest a dobrá pověst," vysvětlila exstarostka.

Bartošek už dříve odmítl, že by za profilem stál někdo z rodiny. "Nemáme to ani zapotřebí," prohlásil poté, co policie zjistila, že profil byl vyroben a odeslán na web z jeho počítače. Při výslechu to vysvětloval tím, že to mohl udělat kdokoliv, kdo přišel do rodiny na návštěvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám