Hlavní obsah

Šoférům hrozí dva různé tresty za stejnou nehodu

Právo, pko
BRNO

Pokud jste způsobili dopravní nehodu, při které došlo pouze k vašemu zranění, můžete být nyní trestáni dvěma naprosto rozdílnými způsoby. Na nesrovnalost upozornil ombudsman Otakar Motejl.

Článek

Od 22. srpna platí nová právní úprava, která podobné nehody kvalifikuje pouze jako přestupek proti bezpečnosti provozu s pokutou do 2500 korun.

Pokud se ale nehoda stala před zmíněným datem, bude celá věc projednávána ve správním řízení, kde se výše pokuty může dostat až na 50 000 korun.

Ombudsman žádá plošný přezkum

Na tuto nesrovnalost upozornil ombudsman Otakar Motejl, podle jeho kanceláře by měly být klasifikovány pouze jako přestupek i nehody, které se staly před 22. srpnem.

"Veřejný ochránce práv se obrátil na ministerstvo dopravy se žádostí, aby byla plošně zahájena přezkumná řízení v případech z období od 1. července 2006 do 22. srpna 2007, kdy viníci nehody zranili pouze sebe a správní orgány je špatným výkladem zákona trestaly neadekvátně," prohlásila tisková mluvčí kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková.

Dřívější právní klasifikace byla podle ombudsmana chybná, správní úřady totiž nerespektovaly zásadu přiměřenosti jako jednoho z principů dobré správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám