Hlavní obsah

Řidič autobusu stíhán za nehodu se čtyřmi mrtvými

Právo, pab

Po roce od tragické dopravní nehody českého autobusu v Rakousku, při které u města Schrems zahynuli čtyři pasažéři a desítky se jich zranily, obvinila tento týden policie řidiče Marka Kůse z trestného činu obecného ohrožení.

Článek

Dvaatřicetiletý Kůs vezl loni 17. září z Chorvatska domů klienty ústavu sociální péče ve Stodu. Autobus Bowa Magic vyjel v zatáčce ze silnice a spadl z osmimetrového svahu. Čtyři lidé zemřeli, dalších pětačtyřicet cestujících museli ošetřit záchranáři. Kůs od začátku tvrdí, že uviděl stát u krajnice srnu.

Chtěl se jí vyhnout, dostal smyk, narazil do stromu a zřítil se ze stráně. Rakušané rozjeli velkou záchrannou akci. Českým turistům pomáhalo 95 hasičů, 21 požárních aut, 100 záchranářů a lékařů, 41 sanitek a dva vrtulníky.

Rakouští policisté, kteří nehodu vyšetřovali, předali loni v prosinci trestní řízení českým kolegům, aby v něm dál pokračovali až do rozhodnutí soudu.

Spis má sto stran

"Předali jsme do Česka kompletní spis, ke kterému je přiloženo i trestní oznámení na řidiče autobusu. K předání došlo proto, že viník, jako všichni účastníci nehody a svědkové, jsou Češi s trvalým pobytem v České republice," řekl rakouský státní zástupce Friedrich Kutschera.

Spis z Rakouska měl přibližně sto stran. Jeho součástí byla například fotodokumentace, výslechy přímých účastníků nehody, test na alkohol u řidiče a nebo tachografický kroužek s údaji o rychlosti autobusu. Spis pak musel být přeložen do češtiny.

"Vyšetřovatel vypracoval usnesení o zahájení trestního stíhání," potvrdil v pátek na dotaz Práva Josef Švec z klatovského ředitelství policie.

Podle Rakušanů reagoval neadekvátně

Kůsovi je kladeno za vinu, že nezvládl řízení. Jeho chybu vyšetřovatel posoudil podle mírnějšího paragrafu s tím, že neporušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání. Podle rakouských vyšetřovatelů reagoval neadekvátně. "Tím, že strhl řízení a vyjel mimo vozovku, daleko víc riskoval, než kdyby došlo k přímému střetu se zvěří," uvedl jeden z nich.

Podle českých vyšetřovatelů řidič úhybným manévrem neporušil žádný z dopravních předpisů, jel předepsanou rychlostí a neřídil pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky.

V případě, že soud Kůse uzná vinným, hrozí mu tak maximálně tři roky vězení a zákaz řízení motorových vozidel. Samotný Kůs se na dotaz Práva k obvinění nevyjádřil. Na položenou otázku, jak na obvinění reaguje, zavěsil telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám