Hlavní obsah

Člen Národní strany žaluje Horvátha za hajlování

Právo, Novinky, ads, elt
PRAHA

Policie bude muset prošetřit gesto fotbalisty Pavla Horvátha z fotbalového utkání 25. srpna. Horváth směrem k fanouškům pražské Sparty dvakrát zvedl pravici. V pondělí na něj podal trestní oznámení člen Národní strany Leoš Vacek.

Článek

Předsedkyní NS je přitom Petra Edelmannová, která je známá svými ostrými výroky vůči Romům a často mluví o tzv. čistém národu.

"Oznámením se od dnešního rána zabývá kriminální policie z obvodního ředitelství Praha III.," potvrdil v pondělí Právu mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Podle devětadvacetiletého Vacka se Horváth mohl dopustit trestných činů podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a veřejného projevení sympatie k těmto hnutím. Za to mu hrozí v případě odsouzení až pět let vězení.

Fotbalová komise dala Horváthovi za gesto pokutu ve výši 200 000 korun. Politolog Miroslav Mareš vypracoval posudek, podle něhož Horváth sice hajloval, ale propagace nacismu se nedopustil, To by se stalo, kdyby hajlování například doprovázel slovy Sieg Heil nebo Heil Hitler.

Národní straně vadí, že ji samu policie prošetřuje kvůli extrémnímu chování neustále a nyní to neudělala.

"P.H. dodnes uspokojivě nevysvětlil, co tímto gestem zamýšlel (pokutu navíc přijal s tím, že se nebude odvolávat), musí být souzen a odsouzen," uvádí Národní strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám