Hlavní obsah

Za prodej fotografií Svobody jdou policisté před soud

PRAHA

Žalobce se rozhodl postavit před soud dvojici bývalých policistů z obvodního oddělení v Kostelci nad Černými lesy, kteří jsou stíháni kvůli prodeji posmrtných fotografií skladatele Karla Svobody deníku Blesk. Viní je z trestných činů porušování povinností dozorčí služby a poškození a zneužití záznamu na nosiči informací.

Článek

Obžaloba na oba obviněné byla v pátek odeslána Okresnímu soudu v Kolíně, řekl středočeský krajský státní zástupce Martin Staněk. Pokud soud uzná obviněné expolicisty vinnými, může jim uložit až rok vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Policie snímky pořídila pro služební potřebu krátce poté, co hudebník koncem ledna spáchal v Jevanech na Kolínsku sebevraždu. Kvůli prodeji služebních snímků z místa Svobodova skonu byli dvaadvacetiletý Aleš S. a dvaatřicetiletý Ladislav Ch. s okamžitou platností propuštěni od policie.

Za fotky až 20 tisíc korun

Dvojice policistů se údajně den po Svobodově smrti dohodla na tom, že fotografie z místa tragédie nabídnou k prodeji deníku Blesk. Ladislav Ch. pak prý zavolal z telefonní budky do redakce deníku. Údajně se představil jako soused Svobodových vymyšleným jménem Pačes a sondoval, za kolik se takové fotografie dají prodat. Prý se dozvěděl, že tak za deset až dvacet tisíc korun.

Když Blesk projevil zájem, Ladislav Ch. s kolegou Alešem S. podle obvinění zkopírovali fotografie z ohledání místa Svobodovy sebevraždy z počítače v policejní budově obvodního oddělení v Kostelci na CD. Aleš S. pak údajně před restaurací v Jevanech předal CD s fotografiemi novináři z Blesku výměnou za 10 000 korun. Dalších 10 000 prý fotograf slíbil doplatit poté, co si ověří, že nejde o podvod.

Policisté si peníze rozdělili. Když byl jako první Aleš S. odhalen a obviněn, Ladislav Ch. mu podíl z desetitisícového zisku vrátil. Prý za to, že vzal vinu na sebe. Inspekce ministra vnitra ale brzy odhalila i jeho.

Svoboda se zastřelil 28. ledna na zahradě svého domu legálně drženou zbraní. Zemřel ve věku 68 let. Byl jedním z nejúspěšnějších českých hitmakerů. Na jeho kontě jsou desítky úspěšných písní, stovky hudebních doprovodů k filmům, divadelním inscenacím, muzikálům a televizním seriálům.

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Výběr článků

Načítám