Hlavní obsah

Nomura chce u soudu po Marvanové 50 miliónů

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Někdejší předsedkyně US-DEU a nyní advokátka Hana Marvanová v pátek zamířila k pražskému městskému soudu. Tentokrát ale musela zastupovat sama sebe, protože po ní v žalobě na ochranu dobré pověsti požaduje japonská společnost Nomura finanční zadostiučinění ve výši 50 miliónů korun.

Článek

Marvanová podle mluvčího Nomury Jiřího Hrabovského poškodila bankovní společnost svými výroky v některých médiích na adresu transakce mezi Nomurou a již zkrachovalou Investiční a poštovní bankou (IPB). Tento obchod prý Marvanová nazvala loni v prosinci tunelováním.

"Poškodila dobré jméno Nomury a to nemůže zůstat bez odezvy. Naši experti vyčíslili škodu na 50 miliónů, což je podle nás adekvátní. Žaloba je důvodná," řekl v pátek Právu Hrabovský.

Marvanová: Uvedla jsem jen fakta

Pražská advokátka však názor žalobce odmítá. "Nic jsem nepřekročila, ani jsem neohrozila dobré jméno Nomury. V médiích jsem uvedla jen samá fakta, která se opírají o důkazy předložené policii. Postupovala jsem korektně a v souladu s těmito důkazy a fakty," oponovala včera někdejší vysoká politička.

Marvanová je jako advokátka zmocněncem Československé obchodní banky (ČSOB) v trestní kauze nazývané České pivo, jedné z afér kolem IPB. V té jsou mimo jiné stíháni i tři pracovníci Nomury - dva bývalí manažeři českého zastoupení banky Randall Dillard a David Thirsk a také Eduard Onderka. ČSOB v případu figuruje jako poškozená a právě Marvanová byla tou, kdo podával trestní oznámení.

Kauza se týká transakcí s akciemi plzeňského Prazdroje z let 1998 až 2000. Nomura si podle policie nákupem akcií pivovaru pojistila do budoucna svou investici do nákupu akcií IPB. Přitom se nákupy akcií IPB a akcií Prazdroje (projekt České pivo) uskutečnily souběžně a byly vzájemně podmíněny. Skupina Nomura tak podle obvinění získala neoprávněný majetkový prospěch přes sedm miliard korun.

V médiích se během trestního řízení v této věci objevily spekulace, že stíhání bylo zahájeno na politickou objednávku a svědčí prý o tom i působení Marvanové v tomto případu.

"Byla jsem napadána, že je to řízení zmanipulované, probíhá účelově a nezákonně. Šlo o nekorektní výroky v tisku, na které jsem reagovala článkem v novinách. Ohradila jsem se a své tvrzení podložila fakty, na jejichž základě policie stíhá několik lidí. Nomura na to zareagovala žalobou," popsala celou situaci Marvanová.

Za výroky nese odpovědnost

"Pokud se někdo vyjadřuje v médiích pod svým jménem, musí si za svými výroky stát a nést za ně i odpovědnost. Odmítáme argumentaci paní Marvanové, že jen reagovala na útoky na svou osobu. Ona ví moc dobře, co všechno v té kauze dělala, i jako lobbistka ČSOB," nesouhlasil Hrabovský.

V pátek před soudem při zahájení jednání Marvanová navrhla zamítnutí žaloby a je přesvědčena, že uspěje. Totéž si ale myslí i druhá strana.

"Věříme, že nám soud dá za pravdu, protože se domníváme, že pravdu máme,"dodal Hrabovský. Soud vyhověl návrhům Marvanové na předložení několika důkazů a výslech svědků, proto věc odročil na 7. listopad.

Reklama

Související články

Soud zamítl odvolání ČR ve sporu s Nomurou

Švýcarský federální nejvyšší soud v pondělí zamítl odvolání České republiky proti březnovému arbitrážnímu rozhodnutí ve sporu s japonskou společností Nomura...

Výběr článků

Načítám