Hlavní obsah

O posledním víkendu prázdnin zemřelo na silnicích 14 lidí

Přestože byl provoz o posledním prázdninovém víkendu navzdory očekávání spíše klidný, na českých silnicích od pátku do neděle zemřelo i tak čtrnáct lidí. Čtyři oběti byly hlášeny v pátek, sedm v sobotu a během neděle zaznamenali policisté podle informací policejního prezidia další tři mrtvé.

Článek

Nejvíce nehod se za poslední tři dny stalo v pátek, více jak 500. Oproti tomu v sobotu zaznamenali policisté kromě nejvíce mrtvých také největší počet těžce i lehce zraněných. Nejlépe dopadla neděle, kdy se ve statistikách objevila nejnižší čísla ve všech základních sledovaných hodnotách.

Jihočeský černý víkend

Nejtragičtější byly nehody v jižních Čechách, kde zahynulo pět lidí, z toho čtyři po nárazu do stromu.

První smrtelná nehoda se na jihu Čech stala podle krajské policejní mluvčí Mirky Čapkové v sobotu u Strmilova na Jinřichohradecku. Mladík, kterému ještě nebylo osmnáct let, nezvládl řízení a narazil do stromu. Byl na místě mrtev.

Osudný se stal strom u silnice v sobotu večer i jedenašedesátiletému šoférovi traktoru u obce Lipovka na Jindřichohradecku. V zatáčce sjel s traktorem na krajnici a rovněž narazil do stromu. Traktor se převrátil na řidiče, který zraněním podlehl.

Čtvrtou obětí na jihočeských silnicích je devatenáctiletý cyklista, kterého srazil večer dvaapadesátiletý řidič u obce Sedlec na Českobudějovicku. "Šofér Seatu Alhambra se, jak vyplývá z vyšetřování, nevěnoval plně řízení, vjel do levé části vozovky a čelně narazil do mladíka na kole, který na místě zemřel," uvedla Čapková. Čtyřiatřicetiletý muž včera odpoledne narazil osobním automobilem do stromu u hřbitova v Zahájí na Českobudějovicku. Lékař už nemohl řidiči pomoci.

Sedmihodinové zastavení provozu

Komplikovaná byla situace v sobotu na dálnici D5 u Boru na Tachovsku, kde na sedm hodin zastavila provoz tragická nehoda českého kamiónu. Nepozornost tam stála život dvaadvacetiletého řidiče, který zezadu narazil do polského nákladního vozu stojícího v koloně.

Český řidič byl na místě mrtev, ze zcela zdemolované kabiny ho museli vystříhat hasiči. "Viděl jsem ve zpětném zrcátku, jak se na mne řítí. Stoupnul jsem na brzdu, jinak jsem nemohl nic dělat," popisoval děsivé okamžiky řidič polského kamiónu, který vyvázl bez zranění.

Jedno úmrtí a dvě těžká zranění si v sobotu večer vyžádala také srážka osobního auta s motocyklem na silnici mezi Benátkami nad Jizerou a Chotětovem na Mladoboleslavsku. Třiatřicetiletý muž zemřel v sobotu nad ránem při nárazu osobního auta do sloupu mezi Litovlí a Olomoucí. Řidič vozidla, který se při nehodě zranil lehce, pil před jízdou alkohol.

Poslední víkend prázdnin průměrný

Poslední prázdninový víkend patří podle policie letos k těm průměrným, nejhorší bilanci měl druhý víkend v červnu, kdy na českých silnicích zahynulo dvacet lidí.

Za celé prázdniny letos zemřelo 214 lidí, což je o 62 více než za stejné období loňského roku, kdy začal platit bodový systém. "V roce 2005 během prázdnin zemřelo 223 lidí," doplnila Srnková.

Statistika nehod za poslední tři dny prázdnin
DenPočet nehodPočet mrtvýchTěžce zraněníLehce zranění
Neděle2463250
Sobota40671576
Pátek5054759
Zdroj: policejní prezidium

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám