Hlavní obsah

Kvůli omylu strojvedoucího se na jihu Čech srazily dva vlaky

Právo, Novinky, ch, alt
PRACHATICE

Mezi stanicemi Pražák a Svinětice na Prachaticku se v sobotu ráno srazily dva osobní vlaky. Sanitky odvezly do nemocnic 13 lidí, jeden byl zraněn středně těžce. Novinkám to sdělil ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý. Příčinou neštěstí je omyl jednoho ze strojvedoucích.

Článek

Na místo po ohlášení nehody letěl i vrtulník záchranné služby. Podle Slabého byl ale odvolán, protože žádný ze zraněných nebyl v bezprostředním ohrožení života.

"Nejvážněji je zraněna jedna z cestujících, má pohmožděný hrudník," řekl Slabý. Sanitka ji i s lehce zraněným manželem odvezla do nemocnice v Českých Budějovicích.

Většina cestujících byla zraněna lehce, měli pohmožděniny či odřeniny způsobené nečekaným čelním nárazem. Lehce zraněn je i vlakvedoucí jednoho z vlaků.

Dva lehce zranění skončili v nemocnici ve Strakonicích, dalších osm lidí odvezly sanitky do nemocnice v Prachaticích.

Strojvedoucí si spletl dny

V obou vlacích cestovalo v sobotu ráno 23 lidí. Jeden z nich jel na trati mezi Volary a Čičenicemi, druhý mezi Čičenicemi a Prachaticemi. Do sebe narazily při rychlostech kolem 20 kilometrů v hodině. Při srážce tak žádný z vlaků nevykolejil. V takovém případě by hrozilo jeho zřícení ze srázu a následky by mohly být mnohem tragičtější.

Podle Jana Kučery z Drážní inspekce stojí za neštěstím lidský faktor. "Strojvedoucí jednoho vlaku si myslel, že je neděle. V ten den vlak v protisměru nejezdí. Vyjel ze stanice Bavorov, aniž na něj počkal. Na jednokolejné trati se pak vlaky srazily," řekl Kučera Novinkám.

České dráhy nahrazovaly provoz na trati autobusy, kolem půl jedné už vlaky jezdily. Mluvčí drah Ondřej Kubala řekl, že pokud se prokáže, že chyba byla na straně zaměstnance, proplatí firma poškozeným náhradu.

Ve stejnou dobu vykolejil na jihu Čech další vlak, který jel na trati Tábor-Bechyně. Zde naštěstí nebyl nikdo zraněn. Poslední vůz soupravy asi 700 metrů po výjezdu ze stanice Tábor vykolejil kvůli špatnému rozchodu kolejí. Kolejnice se ze zatím z neznámých příčin hnuly. Pracovníci Českých drah momentálně závadu odstraňují. "Provoz bychom mohli obnovit kolem 18:00," informoval Kučera. Škoda se pohybuje kolem 80.000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám