Hlavní obsah

Za smrtelnou nehodu ve stanici mohou České dráhy

Novinky, pno
PRAHA

České dráhy jsou viníkem tragické nehody z 25. prosince 2006, která se stala v železniční stanici Brandýs nad Orlicí. Tam srazil vlak Českých drah ženu v kolejišti, která střet nepřežila. Případ vyšetřovala Drážní inspekce, která ve středu vyřkla verdikt, že vina je na straně železnice.

Článek

Dvaačtyřicetiletá žena se po vystoupení s dcerou z vlaku vracela pro odložené tašky u kolejí, když ji srazil vlak eurocity. Srážku nepřežila. Podle drážní inspekce je vina jednoznačně na straně Českých drah, jelikož výpravčí neměl do stanice vlak pustit.

"Podle našeho názoru šlo o porušení dopravního řádu drah, konkrétně nezajištění bezpečného přístupu k vlaku ve stanici bez mimoúrovňového křížení kolejí s ohledem na pohyb drážních vozidel," řekl Novinkám mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

"Případů sražení osob vlaky zaznamenáváme ročně několik desítek. V letošním roce si nevybavuji žádný další případ, kdy by vina za usmrcení osoby po sražení vlakem ve stanici byla na straně železnice, v tomto případě českých drah," uvedl Neusar.

Za drtivou většinu nehod mohou sami lidé, kteří vstupují do kolejiště, kam je vstup zakázán, a vědomě tím riskují život. "Drážní inspekce na každý pád stanovuje příčiny nehod, stanovení zodpovědnosti konkrétních osob už není v naší kompetenci. Další šetření je už v rukou policie," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám