Hlavní obsah

Řidič na tuningovém srazu u Mimoně zajel návštěvníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIMOŇ

Na tuningovém srazu na bývalém vojenském letišti v Hrádku u Mimoně srazil v pátek pozdě večer osmnáctiletý řidič Volkswagenu Golf 49letého návštěvníka. Ten těžkým zraněním podlehl v sobotu ráno v českolipské nemocnici. Novinkám to potvrdila tisková mluvčí okresního ředitelství Policie v České Lípě Ivana Baláková.

Článek

K tragédii došlo při XII. Mimoňských válkách - tak se nazývá sraz příznivců automobilového tuningu. Policejní mluvčí uvedla, že osmnáctiletý řidič z České lípy, který jel po ranveji, srazil jiného účastníka akce.

"Devětačtyřicetiletý návštěvník ze Semilska byl přepraven do ARO," sdělila Novinkám Baláková s tím, že byl v kritickém stavu. "Ráno zraněním podlehl," dodala.

Návštěvníci, kteří se stali svědky tragédie, byli doslova v šoku. "Byla to sotva vteřina, slyšela jsem řev motoru, hvízdání gum a pak najednou obrovskou ránu, byla tma a to auto vůbec nesvítilo. Nejdřív jsme nevěděli, co se děje, pak už lidi křičeli a během chvíle byla na místě sanitka a policajti," řekla Právu prodavačka jednoho ze stánků na letišti v Hradčanech, která byla v noci na sobotu poblíž nehody. 

Řidič auta jel pod vlivem

"Podle svědků jel golf po ranveji neosvětlený," potvrdila Baláková k neštěstí a doplnila, že jeho řidič nadýchal 1,56 promile a krevní zkoušku odmítl.

I podle svědků nehody byl mladík viditelně opilý. "Asi byl v šoku, každopádně měl ale problém vůbec chodit, motal se a pořád něco mumlal," popsal okamžiky po tragické srážce další starší muž z blízké Mimoně.

Řidič byl zadržen, je v policejní cele a  hrozí mu obvinění ze dvou trestných činů:  z ublížení na zdraví s následkem smrti a z ohrožení pod vlivem návykových látek.

Baláková dodala, že letiště není pozemní komunikace, takže tam policie nemůže kontrolovat, zda účastníci neřídí pod vlivem alkoholu. Policisté mohou kontrolovat jen přijíždějící a odjíždějící řidiče nebo zasahovat v případě trestných činů.

Diváci auto zdemolovali

Po nehodě dav zaútočil na vozidlo, které muže srazilo. Několikrát jej převrátil přes střechu, než jim policisté v dalším demolování auta zabránili, uvedla mluvčí. Vůz je značně poškozen a policie jej nechala odtáhnout.

Policisté nemohli okamžitě zasáhnout, protože zrovna zajišťovali průjezd pro sanitku. V areálu bylo v tu dobu 7000 vozů. Očekávalo se, že na akci, která pokračuje do neděle, dorazí 14000 aut a asi 40 000 lidí.

Na většině návštěvníků ale v sobotu po poledni nebylo poznat, že tu včera v noci došlo ke tragédii. Mnozí přijeli teprve v sobotu a užívali si bujaré zábavy.

Přítomné majitele aut, kteří projížděli okolo místa neštěstí mezi lidmi pořadatelé z reproduktorů opakovaně vyzývali k dodržování maximálně třicetikilometrové rychlosti a obezřetnosti. Mnozí, často mladí řidiči se ale často nechali unést a přišlápli plyn, až hvízdala kola.

Vážná nehoda už poznamenala jeden z minulých ročníků srazu. Opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků akce a několik jich zranil.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám