Hlavní obsah

Z havarovaného kamiónu na D1 vyteklo 500 litrů kyseliny

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VŠECHLAPY/PRAHA

Až po čtvrteční 20. hodině se dvěma desítkám hasičům na dálnici D1 podařilo zlikvidovat následky dopravní nehody kamiónu, který převážel nebezpečné chemikálie. Ve 12:25 u Všechlap na Benešovsku ve směru na Brno kamión narazil do vozidla údržby.

Článek

Hasiči museli na místě zasahovat v protichemických oděvech s dýchacími přístroji. Nákladem kamiónu totiž byly kyseliny fosforečná, dusičná, sírová a dalšími chemikáliemi. "Ihned po nehodě byla ve směru na Brno dálnice uzavřena." informovala policejní mluvčí Soňa Budská. V době největšího provozu tak kolona automobilů dosahovala až 8 kilometrů. Objízdná trasa vedla přes Divišov a Vlašim.

Chemikálie neutralizovali

"Kamión se při srážce s nákladním autem převrátil. Vysypaly se z něj barely s chemikáliemi. Z barelu o obsahu 1400 litrů vyteklo na vozovku a do okolí asi 500 litrů kyseliny fosforečné. Hrozilo, že vytečou i další kyseliny," řekl ve čtvrtek Právu mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. Uvedl, že barely byly bez řádného označení obsahu. "Vše jsme na místě neutralizovali vápnem a vápencem," dodal mluvčí.

Po půl čtvrté odpoledne hasičům přijeli na pomoc pracovníci odborné firmy na likvidaci ekologických havárií Dekonta. "Vyjeli jsme hned po oznámení, které jsme dostali dvacet minut před třetí hodinou," odpověděl na dotaz Práva pracovník firmy Jakub Kanta.

Nehodu zřejmě způsobil řidič kamiónu

Nehodu pravděpodobně způsobil řidič kamiónu. "Je to předběžný závěr. Musíme vyčkat na znalecké posudky. Řidič vyvázl s otřesem mozku a pohmožděninami. Ošetřili jej v benešovské nemocnici," řekl Právu šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml.

Profesionální zásah

"Postup hasičů je plně profesionální. Kyselina fosforečná není naštěstí tak nebezpečná. Neutralizace vápnem a vápencem je dostačující a je šetrná k přírodnímu prostředí. Mnohem větší nebezpečí představují kyseliny sírová a dusičná," sdělil Právu ředitel pražského Ústavu anorganické chemie Vratislav Flemr. Uvedl, že kyselina fosforečná se užívá i v potravinářském průmyslu. "Například při výrobě Coca Coly," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám