Hlavní obsah

Soud zrušil rozsudek nad ředitelem Ostroje

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci v neveřejném zasedání zrušil rozsudek nad generálním ředitelem strojírenské společnosti Ostroj Opava Vladimírem Trochtou a místopředsedou dozorčí rady firmy Václavem Kratochvílem. Krajský soud v Ostravě loni v prosinci poslal Trochtu na šest let do vězení, Kratochvíl měl podle rozsudku za mřížemi strávit o rok méně.

Článek

Podle zrušujícího verdiktu, který vrchní soud vynesl v neveřejném jednání už koncem července, se musí ostravský soud případem zabývat znovu a pečlivěji. Informaci na dotaz Práva ve čtvrtek potvrdil státní zástupce Dušan Táborský. "Je to pravda. Vrchní soud si vyžádal doplnění důkazů, mimo jiné také právní pomoc z Panenských ostrovů," řekl Táborský. Blíže ale věc nechtěl komentovat.

Krajský soud původně oba manažery prosperujícího podniku, který je největším zaměstnavatelem na Opavsku, uznal vinnými kvůli finančním transakcím s pohledávkami z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku.

Obžalovaní ovládli Ostroj v roce 2001, kdy byl na pokraji bankrotu. Na základě finančních transakcí mezi několika firmami, z nichž jednu nechali založit v daňovém ráji Panenských ostrovů, podnik sice částečně oddlužili, zároveň se ale podle obžaloby neoprávněně obohatili o 55 miliónů.

To ale manažeři od počátku odmítali s tím, že když podnik získali, zjistili, že je na pokraji bankrotu a snažili se ho obchodováním s vlastními dluhy postavit na nohy. "Transakce byla jediná možná a správná. Umožnila rozvoj společnosti," hájil se Trochta.

Reklama

Související články

Část vedení Ostroje Opava zatkla policie

Severomoravští policisté zatkli v neděli ráno dva vrcholné managery akciové společnosti Ostroj Opava. Předseda představenstva Vladimír Trochta a místopředseda...

Ústavní soud: Vazba šéfa Ostroje nezákonná

Generální ředitel strojírenského podniku Ostroj Opava Vladimír Trochta pobýval tři měsíce nezákonně ve vazbě. V odvolání na rozhodnutí Ústavního soudu z konce...

Výběr článků

Načítám