Hlavní obsah

Celostátně hledaný muž zřejmě stále podniká

Právo, Aleš Fuksa
STRÁNÍ

Celostátně hledaný podnikatel z Domažlicka Josef Kocur zřejmě dál rozvíjí svoji firmu Gotland, aniž by se mu chtělo za mříže. Jméno dvaačtyřicetiletého muže totiž figuruje jak mezi hledanými osobami na webových stránkách ministerstva vnitra, tak ve smlouvě Gotlandu se soukromou společností Phoenix-Zeppelin Modletice, uzavřenou koncem minulého týdne na zapůjčení dvou stavebních strojů.

Článek

Právu existenci smlouvy včera potvrdili v centrále firmy pro ČR v souvislosti s nečekaným objevením dvou podezřelých bagrů u hranic se Slovenskem.

Nejdříve o víkendu policisté ve Strání na Uherskobrodsku při běžné kontrole zastavili bagr Caterpillar bez registrační značky. Jaké bylo jejich překvapení, když zjistili, že téměř nový stroj je kradený. Dalším šetřením pak v nedalekém areálu společnosti Kinoexport objevili další mašinu. Cena obou dosahovala čtyř a půl miliónu korun. Oba stroje patřily společnosti Phoenix-Zeppelin Modletice.

"My s tím nemáme nic společného. Ten vůz byl v našem areálu zaparkovaný bez mého vědomí a svolení. Vůbec jsem o něm nevěděl. Někdo ze společnosti Gotland prý přišel k domu, který je v našem areálu, a nechal tam jednomu člověku návrh nájemní smlouvy i s razítkem. Ta se mi dostala do rukou až ve chvíli, kdy případ řešila policie," sdělil Právu Josef Vojtek, jednatel společnosti Kinoexport. Ta se stavebnictvím nemá nic společného, vyrábí jen interiéry biografů. Areál ve Strání jí patří a jeho část dál pronajímá.

Kradené stroje na Slovensko?

Oba stroje, objevené ve Strání, si fyzicky převzal od firmy Phoenix-Zeppelin v Modleticích u Prahy v polovině minulého týdne údajně jakýsi pan Pavlů. Ten je podepsaný v nájemní smlouvě mezi Phoenix-Zeppelin a Kocurovým Gotlandem. Jméno podnikatele Kocura, jenž měl být již více než rok a půl za mřížemi, ve smlouvě rovněž figuruje. Jeho podpis ale chybí.

"Stroje byly podle modletické firmy zapůjčeny do Poličky na Svitavsku. Je překvapující, že se objevily ve Strání," sdělil mluvčí brněnské cizinecké police Roman Pittner.

S největší pravděpodobností podle majitele společnosti Phoenix-Zeppelin Josefa Mixy chtěli zástupci společnosti Gotland dostat mechanizaci přes hranice na Slovensko.

"Nebylo by to poprvé. Ročně přijdeme kvůli podvodníkům a mafii o tři až čtyři podobné stroje. Většinou s nimi zloději zamíří právě na Slovensko, do Polska nebo na Ukrajinu. Vloni se nám například ve spolupráci s policií podařilo jeden z našich strojů objevit v Polsku," uvedl Mixa a dodal: "Poprvé se nám ale nyní podvodníci pokusili ukrást dva stroje najednou."

Zloději se snažili být důkladní, přerazili štítky VIN a zbavili se rovněž monitorovacího systému, které mělo každé vozidlo. "Další identifikační znaky máme ale umístěné tajně. Podle toho oba stroje poznal náš technik. Snažíme se podobným krádežím zabránit například tím, že použití strojů omezujeme jen na hranice okresu nebo kraje. O to více se divím, co oba dělaly až u hranic se Slovenskem," pokrčil rameny Mixa. Dodal, že společnost se snaží podobným případům předcházet: "Musím znát toho, komu stroj půjčuji, chci velké garance. Firma, které stroj půjčujeme a blíže ji neznáme, platí kauce. Ty dosahují několika desítek tisíc korun. Zřejmě ale přitvrdíme a kauci rapidně zvedneme."

"Nechci mít nic společného"

Dvaačtyřicetiletého jednatele společnosti Gotland Josefa Kocura poslal koncem roku 2006 plzeňský krajský soud na deset let do vězení za výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Trest ale nenastoupil. "Nechci mít s tímto mužem nic společného. Už dlouho o něm nemám žádné zprávy," uvedla po telefonu jeho bývalá manželka.

Další telefon napsaný na Josefa Kocura zvedl jeho dvacetiletý syn. "Otce jsem neviděl už minimálně dva roky. V poslední době se však po něm shánělo více lidí."

Policisté nyní musí vyšetřit, zda má v krádeži těžké mechanizace prsty skutečně jednatel firmy Gotland Josef Kocur nebo jméno jeho a společnosti využívají cizí osoby. V tom případě by mohl být již hledaný muž pouze bílým koněm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám