Hlavní obsah

Policejní důstojník Kreml byl postaven mimo službu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel policejního útvaru pro dohled a dozor nad problematikou zbraní Antonín Kreml, kterého Inspekce ministra vnitra navrhla obvinit ze zneužití pravomoci veřejného činitele, byl v úterý odvolán z funkce a postaven mimo službu. Právu to řekl mluvčí policejního prezídia David Kubalák.

Článek

Zdůraznil přitom, že jde o preventivní opatření a nikoliv o uznání jeho viny. Kreml je podezřelý z toho, že způsobil miliónovou škodu firmám, kterým bránil uvést na trh vyzkoušené náboje.

"Náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek se rozhodl zprostit tohoto důstojníka výkonu služby, aby umožnil řádné vyšetřování i bezproblémový chod útvaru," poznamenal k tomu Kubalák. Nevyloučil zároveň, že by se mohl Kreml v případě očištění svého jména do funkce vrátit.

O tom, zda bude důstojník ze zneužití svých pravomocí skutečně obviněn, rozhodne státní zástupce Jan Binko po prostudování spisu, který mu předala inspekce. V současné době je žalobce na dovolené.

Sám Kreml jakoukoliv vinu odmítá. Tvrdí, že postupoval standardně a nikomu finanční škodu nezpůsobil. Podle inspekce nerespektoval rozhodnutí Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Výrobce nábojů, firmu Multiagro, a prodejce B. V. S. tak údajně připravil o tři až pět miliónů korun.

Policie začala v lednu u prodejců zajišťovat dva druhy střeliva, které firma Multiagro distribuuje. Jednalo se o střely s ocelovým jádrem a podle policejního prezidia šlo o zakázané střelivo. Vyzvalo proto také držitele zbrojních pasů, aby náboje odevzdali. Firma ale tvrdila, že střelivo řádně prošlo státní zkušebnou a smí být distribuováno na civilní trh. Proto také podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Výkonné střely s ocelovým jádrem dokážou prorazit například i neprůstřelné vesty, protože se na rozdíl od běžných s olověným vnitřkem nedeformují.

Reklama

Výběr článků

Načítám