Hlavní obsah

Motorkáři ničí vzácný brdský prales, hlídky nikde

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezohlední motorkáři už několik let ničí cennou přírodní památku nedaleko Prahy, původní prales Kuchyňka na hřebenech Brd. Tamní terén využívají jako tréninkovou a adrenalinovou trasu, ačkoliv je zakázaný vjezd i v okolí rezervace. Místní policie o problému ví, ale zatím se jí nepodařilo situaci vyřešit. Lesy vlastní Colloredo-Mansfeldové a jejich správce Josef Myslivec na to policisty opakovaně upozorňoval.

Článek

"Samozřejmě si tam jezdí, jak chtějí, bez poznávacích značek a na terénních motorkách nebo čtyřkolkách. Máme s nimi problémy už dlouho, ale jsme proti nim stále bezmocní. Jednou mi jeden z nich řekl, že tady musí jezdit, protože už je mu země malá," řekl.

Podobně to ale vypadá i v jiných koutech České republiky. Řádění motorkářů nezůstávají ušetřeny ani části Šumavy, Krkonoš nebo Labských pískovců. "Ano, motorkáři v národních parcích způsobují erozi půdy, plaší zvěř, ničí vzácná stanoviště rostlin a podobně. Strážní služba parků se to snaží řešit, bohužel proti jejich strojům nemá většinou šanci, a navíc se je kvůli chybějícím nebo zakrytým značkám nedaří ani identifikovat," potvrdila Právu Eva Veverková z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Ohrožovali i turisty

Motorkáři však představují velké riziko i pro pěší turisty, kteří místa hojně navštěvují především o víkendech. Jedna z turistek Právu popsala svůj zážitek z poslední doby, kdy se vydala se svým partnerem, který pracuje jako policista, na túru do brdských lesů.

Kvůli dvěma motorkářům uprostřed státní přírodní rezervace prý musela i s přítelem uskakovat do houští. Když se bránili a volali na ně, aby toho nechali, začali prý být ještě agresivnější.

"Dokonce vyhrožovali, že jestli partner nebude mlčet, špatně v těch hlubokých lesích daleko od lidí skončí. Zmizeli, teprve když vytáhl pistoli a vystřelil do vzduchu. Zůstaly po nich v zemi hluboké rýhy od terénních pneumatik," dodala turistka.

Také Jana Kovaříková z Prahy viděla ničení jedné z nejzachovalejších částí přírody ve středních Čechách na vlastní oči. "Nechápu, proč se s tím nic nedělá. Trampové jsou honěni lesníky a ochranáři po lesích jako banderovci za to, že si někde u potoka jednou za čas rozdělají malý oheň, ale že se tady dlouhodobě plundruje území s teoreticky nejpřísnější ochranou, to nikoho nezajímá," řekla.

Slibují posílení hlídek v lesích

Zástupce ředitele příbramské policie René Peták Právu potvrdil, že tamní policie není příliš úspěšná. Přičítá to nedostatku lidí i prostředků. "Na oblast Kuchyňky zaměříme pozornost. Nevylučuji, že o víkendech a během bezpečnostních akcí bychom tam naveleli stabilní hlídky s vybavením schopným zastavit i ty motorkáře, kteří by chtěli ujíždět," slíbil Peták.

Podle Veverkové je vjíždění do národních parků, chráněných území a vůbec do lesů po lesních cestách v rozporu se stávajícím zákonem o ochraně přírody a zákonem o lesích. "Proto v tomto směru není nutné přijímat novou legislativu. Spíše je třeba využít stávající zákony a zaměřit se na jejich vymáhání. Výhledově bude zapotřebí posílit strážní službu v národních parcích. Významnou úlohu by v ochraně proti bezohledným jezdcům měla také začít hrát policie," zdůraznila Veverková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám