Hlavní obsah

V policii houstne atmosféra kvůli plánovaným změnám

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Dusno. Tak by se dala charakterizovat atmosféra, která teď vládne v nejvyšších patrech české policie. Vedení prezidia chystá už na září změny na úrovni republikové kriminálky. Co se bude dít, ale zatím nikdo netuší.

Článek

Porada se šéfy jednotlivých útvarů, na které se měla plánovaná reorganizace řešit, byla minulý týden na poslední chvíli bez udání důvodu zrušena. Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, který měl klíčovou poradu vést, se k jejímu odvolání nechtěl vyjadřovat. "Je to interní záležitost, ale není za tím potřeba nic hledat," řekl Právu Houba.

Doplnil, že o změnách budou všichni včas informováni. Samotní policisté jsou nicméně z jednání svého vedení rozladěni. "Pořád nevíme, co s námi vlastně bude, nikdo s námi nemluví," řekl např. vysoce postavený důstojník jednoho z celostátních útvarů, který se měl jednání zúčastnit. Nejistota a s ní spojená nervozita souvisí mimo jiné s plánovaným slučováním elitních celostátních útvarů, se kterým počítá návrh reformy policie z dílny ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

Ke zklidnění situace nepřispívá ani snaha vedení policie o odvolání šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho, o kterém informovalo Právo už počátkem července. Kubice zatím tlaku na své odstoupení odolává, nicméně svá místa už museli opustit další klíčoví velitelé. Začátkem července skončil např. šéf celorepublikové kriminálky Jan Švejdar a nedávno ho následoval i jeho zástupce a bývalý šéf zrušené finanční policie Vladimír Zimmel.

Bublan: zkušení velitelé by měli zůstat

Podle informací Práva byla jeho pozice zrušena a vedení mu nabídlo místo řadového policisty na prezidiu. To Zimmel odmítl a ke konci roku má od policie odejít. V pátek se k tomu odmítl vyjádřit. "Jedná se tu s lidmi v poslední době jak s kusem hadru. Nálada je otřesná, zkušenější kolegové říkají, že tak špatné jako teď to ještě nikdy nebylo," řekl k tomu Právu pod podmínkou zachování anonymity jeden z důstojníků policejního prezidia.

Bývalý ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) odvolávání klíčových velitelů kritizuje jako nekoncepční. "Pan Zimmel má za sebou spoustu úspěchů, policie by se rozhodně neměla těchto zkušených lidí takto zbavovat," uvedl Bublan. Podle Houby však jde o součást připravovaných změn na kriminálce, spojených i s přesunem kompetencí. "To, co přijde, bude nepochybně lepší, jen se zatím neví pro koho," komentoval to další z vysoce postavených policistů.

O konkrétní podobě plánovaných změn se Houba, pod kterého spadá veškerá neuniformovaná policie, každopádně nechce vyjadřovat. "Zatím to nepodepsal ministr vnitra, takže by to bylo předčasné," konstatoval náměstek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám