Hlavní obsah

Za ubití opilého řidiče dostal expolicista tři roky

PLZEŇ

Plzeňský okresní soud uložil ve čtvrtek bývalému sedmatřicetiletému policistovi Jaroslavu Kraftovi tři roky nepodmíněně za ubití opilého řidiče Josefa Šoltýse z Těškova na Rokycansku v roce 1994. Dalšího obviněného expolicistu Zdeňka Pihýra soud osvobodil. Státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal.

Článek

Nelíbilo se mu totiž, že druhý obviněný Pihýr zůstal bez trestu. Proti rozsudku se odvolal i překvapený Kraft. "Nečekal jsem to," přiznal po odchodu ze soudní síně. Kraftovi hrozilo až deset let v nejmírnější věznici. Soudce Libor Michalec odůvodnil rozsudek mimo jiné dlouhou dobou trvání procesu s ohledem na lidská práva.

Soudní znalec upřesnil dobu smrti, tím usvědčil Krafta

Zvrat do případu přinesl soudní znalec, který upřesnil dobu vzniku smrtelného zranění, z čehož vyplývalo, že v té době byl s poškozeným Šoltýsem ve styku pouze Kraft. Pihýr v té době řídil vozidlo.

Žalobce požadoval, aby jednání expolicistů soud posuzoval jako spolupachatelství, to ale senát odmítl. Pihýrův advokát požadoval zproštění viny, Kraftův připustil maximálně podmíněný trest.

"Jsem ráda, že to konečně skončilo, že byl někdo potrestaný. O to jsme usilovali skoro 13 let," komentovala rozsudek vdova po zabitém muži Dana Šoltýsová.

Soudy dosud oba muže zprošťovaly obvinění

Oba muži už před soudem stanuli v průběhu let třikrát a vždy odcházeli od okresního soudu s osvobozujícím rozsudkem. Krajský soud tyto verdikty vždy zrušil. Nakonec rozhodl, že případ by měl začít znovu s jiným soudcem a senátem.

Přestože Kraft s Pihýrem byli obžalováni už po Šoltýsově smrti, spis nejdřív putoval mezi soudy v Rokycanech, Praze a Plzni a soudci se postupně vylučovali pro podjatost. Na lavici obžalovaných stanuli poprvé až v roce 2003.

Incident se stal v listopadu 1994. Šoltýs tehdy vypil několik piv a panáků tvrdého alkoholu a pak sedl za volant. Po několika stovkách metrů narazil na policisty. Ty zaujalo, že jel velmi pomalu. Dávali mu znamení, ať zastaví, Šoltýs ale nereagoval. Zastavil až na polní cestě. Pak z vozu vystoupil a policisty údajně napadl. Ti se bránili údery obuškem. Šoltýse pak převezli na policejní služebnu, tam zkolaboval a po několika hodinách v nemocnici zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám