Hlavní obsah

Za ubití barmanky železnou palicí dostal 15 let

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na 15 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý ústecký krajský soud 22letého Antonína Schmidta za to, že podle obžaloby loni 20. listopadu v chomutovském baru U hranaté báby více než dvoukilogramovou železnou palicí dvanácti údery do hlavy ubil zdejší barmanku. Schmidt v průběhu soudního líčení tvrdil, že si na celou událost nepamatuje, protože byl opilý.

Článek

Soud Schmidtovo tvrzení označil za účelové. Odsouzený i státní zástupce si po vynesení rozsudek ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Do herny a baru přišel Schmidt v noci zhruba 20 minut po jedné hodině ráno. Servírku, která byla těhotná a zůstal po ní 16letý syn, nejprve několikrát uhodil palicí do hlavy.

"Když bezmocná padla na zem, ještě bezvládné ženě zasadil několik úderů. V útoku byla zvláštní míra brutality. Napadená žena utrpěla těžkou devastaci hlavy, tříštivou zlomeninu lebky, zranění byla neslučitelná se životem. Oběť nebylo možné medicínsky zachránit, tentýž den zemřela," konstatoval předseda senátu Ivan Elischer.

Vraždil pro pár tisíc korun

Pak Schmidt v baru ukradl 6 880 korun, vypáčit hrací skříně se mu již nepodařilo. Při jeho činu jej vyrušili tři svědci, kteří se do baru vydali na pivo. Když zjistili, že jsou dveře zajištěné na řetízek, nejprve chvíli čekali, pak se pokusili nahlédnout dovnitř.

Jeden z mužů uvedl, že když spatřil bezvládnou ženu, snažil se řetízek odjistit. Schmidt jej ale kladivem praštil do ruky, pak rozbil dveře a začal utíkat. Po asi sedmdesáti metrech se ho návštěvníkovi baru podařilo chytit a s přáteli jej držel do doby, než přijela policie.

Motivem obvzlášť drastického činu byla Schmidtova těžká finanční situace. Měl půjčky a vysoké dluhy. Psychiatrický posudek vyloučil duševní poruchu. "Přestože se nalézal ve stavu středně těžké opilosti, je za svůj čin plně odpovědný, soud neměl pochybnosti o jeho vině," prohlásil soudce.

Podle něj sice pachatel prokázal vrcholnou neúctu k lidskému životu, ale dostal trest na hranici sazby, podmínky pro uložení výjimečného trestu totiž nebyly podle soudu naplněny.

Reklama

Související témata:

Související články

Barmanka nepřežila údery kladivem do hlavy

Sedmatřicetiletá servírka, kterou v chomutovském baru U Hranaté báby v pondělí hodinu a půl po půlnoci napadl a vážně zranil jednadvacetiletý muž, v nemocnici...

Výběr článků

Načítám