Hlavní obsah

Teenageři demonstrovali kvůli utonulému mladíkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu demonstrovalo asi 200 lidí v Jablonci nad Nisou. Převážně mladí lidé zde vyčítali městské policii, že nepomohla mladíkovi, který minulý týden zahynul v přehradě Mšeno. Policisté žádné větší výtržnosti nebo násilí nezaznamenali.

Článek

Šestnáctiletý chlapec vlezl v noci z 2. na 3. srpna do vody. Lidem, kteří na něj volali, neodpovídal. Když se začal topit, svědci se ho neodvážili vytáhnout. Prý se báli, že je stáhne s sebou pod vodu. Raději proto přivolali hlídku městské policie.

Policisté byli na místě za pět minut. Zachovali se však podobně jako přihlížející lidé a zůstali na břehu. Zavolali profesionální hasiče. Hocha prý už na hladině neviděli.

Při dnešní demonstraci na jabloneckém Horním náměstí křičeli mladí lidé na policisty "Táhněte domů!" a hodili směrem k nim několik vajíček a kámen. Nikoho nezasáhli. Na náměstí přišel i jablonecký starosta Petr Tulpa, který novinářům řekl, že strážníci neporušili služební povinnosti. Podle Tulpy však zklamali morálně. "I kdyby už chlapce na hladině neviděli, měli se pokusit zachránit ho a jít do vody. Hrdinství však nelze nikomu nařídit," prohlásil.

Starosta upozornil, že pomoc tonoucím nepatří mezi zákonem stanovené úkoly městské policie. "Tragédie ukázala na nepřipravenost celého záchranného systému na zásahy na přehradě. Například hasiči sice používají člun, ale není mezi nimi žádný potápěč. Kolem přehrady chybí záchranné kruhy nebo lana," konstatoval.

Mladík měl v době neštěstí v těle přes jedno promile alkoholu, což odpovídá zhruba čtyřem vypitým pivům. Zatím nejsou hotové rozbory, zda byl pod vlivem omamných látek.

Reklama

Výběr článků

Načítám